Ayasofya için karar haftası: Türkiye 2 Temmuz tarihinde verilecek kritik karara kilitlendi

24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılan Ayasofya için kritik hafta. Danıştay, Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması için açılan davada kararını 2 Temmuz’da verecek. Kararın duruşmanın yapılacağı Perşembe günü ya da takip eden günlerde açıklanması bekleniyor.

Osman Özgan
Ayasofya (Arşiv)

24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılmış için kritik haftaya girildi. Danıştay, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması için açılan davada kararını ’da verecek. İstanbul’un fethinin sembolü olan mabedin yeniden ibadete açılması için yıllardır hukuk mücadelesi veren ve daha önce açtığı davalardan sonuç alamayan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, son olarak 2016’da Danıştay’a yeni bir dava açmıştı. Dosyayı ve davacı vakfın iddialarını inceleyen Danıştay 10. Dairesi, önemli bir karar alarak derneğin söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal istemini görüşmek için 2 Temmuz’a duruşma koymuştu. Perşembe günü yapılacak duruşmada, Ayasofya ile ilgili kararın çıkması bekleniyor. Kararın, duruşma günü ya da takip eden günlerde açıklanabileceği ifade ediliyor.

GÜNDEM
Ayasofya için karar 2 Temmuz'da: Gözler Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması için açılan davadan çıkacak karara çevrildi

O KARAR İPTAL EDİLİRSE

Danıştay savcısı görüşünde, Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasının idarenin takdir yetkisinde olduğunu ve hukuka aykırılık bulunmadığını ifade etti. Ancak savcı görüşünün karar üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Daire, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren kararını hukuka aykırı bulur ve iptal ederse mabedin yeniden camiye çevrilmesinin önü açılmış olacak.

GÜNDEM
İç siyaset değil 86 yıllık özlem: Ayasofya için kim ne dedi?

30 GÜN İÇİNDE UYGULANIR

Danıştay 10. Dairesi, İdare Yargılama Usûlü Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu kararının iptaline hükmeder ve bu karar kesinleşirse, kararın 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekecek. İdari Yargılama Usûlü Kanunu’nun ‘Kararların Sonuçları’ başlıklı 28. maddesinde, “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak 30 günü geçemez” deniliyor.

HAYAT
Ayasofya'da 'Fetih Suresi' sesleri yükseldi

15 yıldır davalık

GÜNDEM
Halaçoğlu: Danıştay 'müze kalsın' derse Ayasofya kararname ile ibadete açılır

DÜNYA
İmamoğlu Yunanistan’a konuştu: Ayasofya’nın ibadete açılması gibi bir ihtiyaç yok

GÜNDEM
Vatandaş fikrini söyledi: Ayasofya ibadete açılsın