Armut için yer açın

Sonbaharla beraber armut da masamıza geldi. Anadolu’da kurutularak veya tarhanaya katılarak da tüketilen armutu farklı tariflerle değerlendirmek mümkün.

Ülkü Menşure Solak
Fotoğraf: Arşiv

Binlerce yıldır lezzeti kadar şifası için de kullanılan armutun faydaları bugün pek bilinmiyor. Diğer meyvelerin gölgesinde saklanmış olsa da hala alerjiye neden olmayan ve hatta iyi gelen bu meyvenin faydaları saymakla bitmez. Kumlu dokusu sayesinde eski çağlarda cilt bakımında, ton eşitleme ve gözenek sıkılaştırmada bolca kullanılan armudun halk hekimliğinde bağırsak hastalıkları için tercih edildiğini görebiliriz. Eski hekimlik notlarında “ruh haline iyi geldiği” bilgisi de bulunuyor. Yaban armutları, daha az sulu ve serttir. Eskiden Anadolu’da kurutulup öğütülür ve kış gecelerinde suyla karıştırılıp yenirdi. Bu tarif hala uygulanabilir nitelikte ve oldukça da lezzetli. Fındık, ceviz, çikolata parçalarıyla karıştırmak hiç te fena bir fikir değil. Böylece hem sağlıklı hem de bu topraklara özgü bir tarifi tekrar canlandırmış oluruz, ne dersiniz?

SİRKESİ DE VAR, TARHANASI DA

Eski zamanlarda armutun sirkesi de yapılıyordu. Özellikle güneş çarpması için sirke hem başı yıkamak, hem de içmek için tercih ediliyordu. Kurutulmuş armut parçaları Orta Anadolu’da tarhananın içine konuluyor. Ayrıca emzikli kadınlara sütü çoğalsın ve enfeksiyondan korunsun diye yediriliyor. Yine de, elbette Rasulullah’ın (s.a.v) tavsiyesine uyup ölçüsünde yemek en güzeli olacaktır. Biz bugün armutla yapılabilecek bir kaç güzel tarif paylaşalım ne dersiniz? Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

ARMUT PÜRESI

ARMUTLU SMOOTHIE

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/09/14/11/02/resized_b6e25-087f7c07smotie.jpg