Bunama zihin işlevlerinde kaybı niteleyen bir kelimedir. Önemli olan ise normal olan zihnin gelişme sonrasında işlevlerin kaybı durumunda bunamayı ortaya çıkarmasıdır. Alzheimer hastalığı bunama yapan hastalıklar içinde en sık izlenen bozukluktur.
Yeni türeyen bir hastalık olarak görülmeyen alzheimer, gittikçe artmakta. Amerikan Alzheimer Derneği (Alzheimer’s Association), 5 milyondan fazla ABD’linin alzheimer hastası olduğunu söyledi. Türkiye'de ise yaklaşık 600 bin alzheimer hastası, 1 milyon ise Demans hastası olduğu bildirildi.
Alzheimer nedir?
Halk arasında bunama olarak bilinen Alzheimer hastalığı, hafızayı etkileyen yakın zamanı hatırlayamama ile başlayan; zamanı ve bulunduğu yeri unutma, karıştırma, günlük yaşam kalitesinde bozulma ile seyreden yüzde 5 genetik özelliği olan, tedavi edilebilen, yalnız şifa sağlanamayan bir hastalıktır.
1-Sigarayı bırakın
Sigara içmenin vücudumuz farklı bölgelerine zarar veriyor ve beyin de bunlardan biri. Tütündeki birçok maddenin sinir sistemine toksik etki yaptığı düşünülüyor. Sigara içenlerin, içmeyenlere göre Alzheimer’a yakalanma riski %45 daha fazla.
2-Daha çok B12 vitamini alın
B12, beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü bulunuyor. Vücudun normal büyüme ve gelişimine katkı sağlıyor. Sinir hasarlarını tedavi ediyor. B vitamini Demans’tan koruyor. Finlandiya’da yapılmış olan bir araştırmaya göre B12 vitaminini ne kadar çok alırsanız, Alzheimer’a yakalanma riskiniz o kadar düşüyor.
3-Daha çok D vitamini alın
Alzheimer’a sebep olan şeylerden biri de D vitamini eksikliği. Yapılan araştırmalar; Kuzey Amerika ve Avrupalılar ile yapılan daha önceki araştırmaları destekleyecek şekilde, D vitamini seviyesi düşüklüğünün bilişsel gerileme riskini ikiye katlayabileceğini tespit etti. Eviniz ya da ofisiniz yeterin güneş almıyorsa doktorunuzun da desteğiyle D vitamini takviyesi alabilirsiniz.
4-Kahveyi ihmal etmeyin
Çokça magnezyum içeren ve güçlü bir antioksidan olan kahve birçok noktada beynimizi koruyor. Bu koruma sayesinde de Alzheimer’a yakalanma riskinizi %50 azaltıyor. İsveç ve Finli nörologların, 10 yıl boyunca 1400 hasta üzerinde çalışmalar yaptı. 10 yıl süren çalışmalar sonucunda, kahve içmenin, çağın hastalığı Alzheimerın oluşma riskini yarı yarıya azalttığını buldu.
5-Başınızı koruyun
Başınızı sert bir cisme çarparsanız Demans’a yakalanma riskiniz artıyor. Yine ABD’de yapılan bir araştırmada travmatik beyin yaralanmasının, Alzheimer’a yol açtığı açıkça görülmüş.
6-Düzenli beyin egzersizleri yapın
Uzmanlar, dengeli beslenme, vücut ve beyin egzersizlerinin Alzheimer hastalığı riskini azalttığını söyledi. Bunun için ilk akla gelen yöntemler ise bulmaca çözmek ve puzzle yapmak. Fakat bunların dışında yeni şeyler öğrenmekten de çekinmeyin. Yeni şeyler öğrenirken beynimiz ekstra bir güç sarfeder ve bu da beyin sağlığı için çok değerlidir.
7-İyi dinlenin
Günde sekiz saatlik uykunun vücudunuz için birçok faydası bulunuyor. Vücudun dinlenmesi ve iyileşmesi, zihinsel olarak iyileşme ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi faydaları bulunan bu uyku; aynı zamanda Alzheimer riskini azaltıyor. Gün içerisinde yapılan uykular ise bu durumun aksine, Alzheimer riskini artırıyor. Bu nedenle dengeli uyku Alzheimer hastalığı riskini azaltıyor.