81 yıllık mücadele ve azmin eseri: Mayıs sonu ibadete açılacak

CHP’nin 1940 yılında Topçu Kışlası’ndaki tarihi camiyi yıkmasıyla camisiz kalan Taksim Meydanı 81 yıllık hukuki ve siyasi mücadelenin sonunda camisine kavuşuyor. 2017’de temeli atılan Taksim Camii bu ay sonunda açılıyor. CHP’nin camiyi engellemek için mimarları, mahkemeleri, belediyeyi ve hatta askerleri devreye sokması ise unutulmayacak.

Mustafa Duran
İbadete açılmasıyla birlikte 2 bin 250 kişinin namaz kılabileceği camii, 2 bin 482 metrekare arsa alanına, yaklaşık 16 bin 500 metrekare de inşaat alanına sahip.

İstanbul’da tarihi gün için geri sayım başladı. Türkiye’nin en büyük meydanlarından birisi olan Taksim, vesayet odaklarının engelleme çabalarına rağmen cami ile buluşacak. 17 Şubat 2017’de temelleri atılan Taksim Camii’nde çalışmalar tamamlandı. Cami pandemi koşulları değerlendirilerek belirlenecek bir tarihte ibadete açılacak. Mimarlar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın imzasını taşıyan camide otopark konferans ve sergi salonları da yer alacak ve 2 bin 250 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Heyecanla açılışı beklenen caminin bugünlere gelmesi hiç kolay olmadı. Ayasofya’da olduğu gibi ‘Taksim Camii’ tartışması da Türkiye’nin son 81 yılına damga vurdu. Taksim Camii tartışmasının fitili, 1940 yılında ateşlendi. Osmanlı’yı çağrıştıran her şeyi hedef alan CHP’nin kıyımından Taksim de nasibini aldı. Bugünkü Gezi Parkı’nın üzerinde bulunan Topçu Kışlalısı, içindeki estetik harikası camisi ile birlikte yıkıldı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/06/05/04/resized_6d0d7-9b91d006taksimcamii.jpg

GÜNDEM
Taksim'de yapılan caminin halıları seriliyor

AKIL HOCALARI FRANSIZ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/06/05/05/resized_ab813-e8b628dctayyip.jpg

HAYAT
Cibali Karakolu 42 yıl sonra terkar sahnede

‘YAPTIRMAMA DERNEĞİ’ GİBİ

İkinci teşebbüs 1956 yılında geldi ve Taksim Camii’ni Yaptırma Derneği adı altında bir dernek kuruldu. Ancak o dönemin şahitlerine göre ünlü iş adamlarının yanısıra darbe yanlısı askerlerin, loca üyelerinin, yabancı ülkelerin etki ajanlarının da üye olduğu STK ‘cami yaptırmama’ derneği gibi çalıştı.

GÜNDEM
Taksim Camii için geri sayım: Açılış için son rötuşlar yapılıyor

CHP HEP ENGEL OLDU

GÜNDEM
Yıldırım'dan bomba gibi suç duyurusu

CAMİ TEKLİFİ BÖYLE KABUL EDİLDİ

Taksim Camii’nin Türkiye’nin ana gündem maddelerinden birisi haline gelmesi 27 Mart 1994 yılı seçimleri oldu. Refah Partisi’nin adayı olan Recep Tayyip Erdoğan seçimleri kazanır kazanmaz düğmeye bastı. İlk adım Refah Partili Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar’dan geldi. Taksim’e cami projesi ile ilgili plan, 21 Haziran Salı günü Beyoğlu Belediye Meclisinde kabul edildi. Dosya ağustos ayında Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık yaptığı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşındı. Meclis oturumunda hararetli tartışmalar yasandı. ANAP’lı üyeler destek vermesiyle teklif oy çokluğu ile kabul edildi.

Özal: Bu iş beni aşıyor

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/06/05/00/resized_2fb66-154da174dyp.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/06/05/00/resized_ddd92-0cfc325cdyp1.jpg

DYP’ye muhtıra: RP’ye tavır alın

28 Şubat 1997’deki MGK toplantısı öncesinde cuntacılar da açıktan camiye karşı çıktı. Refah Partisi’ne geri adım attıramayan cuntacılar, hükümet ortağı Doğruyol Partisi’ni kıskaca aldı. Doğruyol Partisi’nin asker kökenli ve TSK’ya yakın milletvekilleri Genelkurmay’a çağrıldı. Taksim Camii’nden duyulan rahatsızlığı aktararak “DYP Refah Partisi’ne tavır alsın” telkininde bulunuldu. Bu görüşmenin hemen ardından DYP’nin ağır topları olan Hasan Ekinci, Cihan Paçacı ve Yalım Erez Refah Partisi’ne açıktan cephe aldı… O dönem vesayetin sivil ayakları olan Mimar Odası ve üniversiteler de projeye açıktan karşı çıktı. Mimarlar Odası “Taksim’e cami ve çarşı bahanesiyle şeriata rant geliri sağlanıyor” açıklamaları yaptı. Rektör ve akademisyenler de toplantılarda “Taksim’e caminin laikliği tehdit edeceği” öne sürüldü.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/06/05/01/resized_6b443-4a94a6e3nusret.jpg

Bayraktar: Siz gidin çöplerle uğraşın dediler

CHP: Taksim’e cami yakışıksız

21 Haziran’da 1994’te Taksim’e Cami yapılmasının kabul edildiği İBB Meclisi toplantısı utanç verici tartışmalara sahne oldu. Meclis’teki bu olumlu havayı SHP ve DSP bozdu. Beşiktaş’ın CHP’li Belediye Başkanı Ayfer Atay alaycı bir tavırla Taksim’e cami yapılamayacağını söyledi. Atay, Taksim’in göbeğinde bir caminin yakışıksız olacağını söyledi ve ekledi: Anıtlar Kurulu oraya cami yapılmasına izin vermez. DSP’li bir Meclis üyesi ise Beyoğlu’nda 60 tane cami olduğunu belirterek camiye gerek olmadığını öne sürdü.

İKİ BAHANE DE ANITLAR’DAN