600 eser restore edildi

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, Osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olarak adlandırılan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, koruma kararından itibaren yaklaşık 600 tarihi eser restore edilerek geleceğe taşındı.

Yeni Şafak
Tarihi Çarşı'da 67 dükkanın restorasyon çalışması da gerçekleşecek.

Karabük'ün UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde, 8 Ekim 1976 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın aldığı "koruma kararı"nın ardından yaşanan süreçte, yaklaşık 600 tarihi eser basit ve genel onarımlarla restore edilerek turizme kazandırıldı.

En iyi korunan 20 kent arasında

"En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan ve Türkiye'de kent ölçeğinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tek yer olma özelliği taşıyan Safranbolu'da, "Tarihsel ve Doğal Sit Alanı" kararı alındıktan sonra geçen 42 yıllık sürede, tarihi eserlerin geleceğe taşınması için çok sayıda restorasyon çalışması yürütüldü.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/07/12/33/resized_6c630-ddd34c6832157800.jpg

Türk belgesel sinemacılığının ustası olarak gösterilen merhum Suha Arın tarafından 1976'da çekilen "Altın Portakal Ödül"lü "Safranbolu'da Zaman" belgeseli ile yüksek mimar Yavuz İnce'nin çalışmaları da ilçenin koruma altına alınarak kültürel varlıkların restore edilmesinin önünü açtı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/07/12/33/resized_d61ff-148e25c832157799.jpg

Karabüklülerin büyük katkısı oldu

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, İlçenin koruma altına alınmasında Türk belgesel sinemacılığının ustası olarak gösterilen merhum Suha Arın, mimar Yavuz İnce başta olmak üzere Karabüklülerin büyük katkısı olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

Turist sayısında her geçen gün artış var

Ürkmezer, Safranbolu'nun her geçen gün değer kazandığını dile getirerek, "Safranbolu'ya gelen yerli ve yabancı turist sayısında düzenli bir artış var. İlçemizdeki yatak kapasitesinde düzenli bir artış var. Gelen yerli ve yabancı turistler ilçemizdeki hizmetlerden çok memnun" ifadelerini kullandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/07/12/34/resized_dacee-38bf085132157796.jpg

17 evin restorasyon projesi çizildi

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Ürkmezer, 57 tarihi çeşme ile Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1909 yılında "rüşdiye" olarak yaptırılan binanın (Kalealtı İlkokulu) restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, Kent Tarihi Müzesi'nin, tarihi cezaeviyle bir bütün olarak yeniden müze şeklinde dizayn edildiğini belirtti. Ürkmezer, Akçasu Mahallesi'nde 17 evin restorasyon projelerinin çizildiğini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tarihi Çarşı'da 67 dükkanın restorasyon projesini Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle yerine getireceğiz. Safranbolu tarihi, kültürel değerleriyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da öne çıkmaya devam edecek."

HAYAT
Ezan sesini özleyeceğim

HAYAT
Oyuncak ayı için ameliyat masasına geçti

HAYAT
Ünlü opera sanatçısı hayatını kaybetti