Batman’daki tarihi Zeynel Bey Türbesi, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşındı. Taşıma işlemi için 8 adet “Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı” (SPMT) kullanıldı. Dün gerçekleştirilen taşıma işlemi, saat 08.00’de başladı. Yaklaşık 3,5 saat süren taşıma işlemi 11.35’te tamamlandı. Ilısu Baraj Gölü alanından çıkarılan türbenin yerine oturtulmasının üç gün sürmesi bekleniyor.
DÜNYADA YERİ AYRI OLACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzecilik Genel Müdürü Yalçın Kurt, “Adeta bir pırlanta kıymetinde olan bu eserin bütüncül olarak taşınması bizim hedefimizdi. Biz Türk insanımıza, mimarımıza, arkeologlarımıza, sanat tarihçimize güveniyoruz. ‘Bu yola da çıktık, dönüş yok’ dedik. Başarıyla bu taşıma işlemi gerçekleşecektir. Türkiye’de bir ilktir. Dünyada da bu tür anıt eserler arasında çok önemli yeri olan bir taşıma olacaktır” dedi.
PROJE AŞAMASI 16 AY SÜRDÜ
Taşıma işlemini gerçekleştiren ER-BU İnşaat firmasının yetkilisi İnşaat Mühendisi Oğuz Çetin ise yaklaşık 16 ay proje aşaması sürdüğünü, alt yüklenici olarak Bresser şirketinden teknik destek aldıklarını söyledi. Çetin, dünyada iki çeşit yapı taşıma usulü kullanıldığını, türbenin taşınmasında Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) tercih ettiklerini kaydetti. Yaklaşık 6 aylık tecrübe süresinin ardından iki kilometrelik taşıma yol yaptıklarını aktaran Çetin, “Türkiye’de ilk defa bu kadar yüklü tonajlı bir araç ilk defa karayolunun üzerinden geçecek. Yapının tarihi 555 yıl öncesine kadar dayanıyor. Dünyada bu zamanda kadar böyle eski bir yapı taşınmamış” diye konuştu.
Tarihe tanıklık etmeğe geldiler
Zeynel Bey Türbesi’nin yeni yerleşim alanına taşınması çalışmalarını Türkiye’nin çeşitli kentleri ile dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce kişi izledi. Tarihe tanıklık eden yerli turistler, Türkiye ile gurur duyduklarını belirtti. Gaziantep’ten gelen Prof. Dr. Hakkı Acuni, “Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Bu, ülkemiz için çok önemliydi” dedi.
Bu yapılar dataşınacak
Er-Rızık Camisi, Süleyman Han Camisi mimari unsurları, Koç Camisi, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi de taşınacak.Yapılacak bütün tesislerde Artuklu mimarisi uygulanacak.
Türbenin önemi
Mezar anıtları içerisinde abidevi yapısı ve bezemesiyle Anadolu’da tek örnek olan türbe, 1462-1482 yılları arasında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasanın Otlukbeli Savaşı’nda şehit olan oğlu Zeynel Bey adına yapılmıştır.
Eroğlu: Dünyaya örnek bir manzara
Tarihi Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için ilgili kurumlarla görüştüklerini dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şunları kaydetti: “Bu baraj olmasaydı, o tarihi eserleri korumak mümkün olmayabilirdi. Tarihi eserlerin taşınması için dünyadaki taşıma işiyle ilgili bütün çalışmaları izledik. Burada 44 adet kriko yerleştirildi ve kaldırıldı. Uzaktan kontrollü bir araçla bin 150 ton ağırlık 2 kilometre yukarıya taşınacaktı. Bunun için de yeni bir yol yapıldı. Bugün sabah, gün ışırken, mübarek cuma günü, türbede yatan Zeynel Bey’e hürmeten çalışmayı başlattık. Cuma namazına kadar taşınacağı yere ulaştı. Yüreklerimiz kıpır kıpır. Bu manzara dünyaya bir örnek. İstersek yaparız, dünyanın en büyük barajlarını da yaparız, tarihi eserleri de taşırız.” Bakan Eroğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın uygun görmesi halinde, 15 Mayıs Pazartesi günü türbenin nihai yerleştirmesinin yapılacağını söyledi.