Ukraynalı akademisyenlere çağrı: Türkiye sizi bekliyor

Türkiye, Ukraynalı bilim insanlarına kucak açtı. Ülkesini terk etmek zorunda kalan akademisyenleri davet eden YÖK, “Çalışmalarınıza bizim üniversitelerimizde devam edin” çağrısı yaptı. Birçok üniversiteye başvuru yapan öğretim elemanlarının özellikle nükleer fizik ve savunma teknolojisinde katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Aybike Eroğlu
Arşiv

Ukraynalı akademisyenlere, Türkiye kucak açtı. Savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda akademisyenleri Türkiye’ye davet eden Yükseköğretim Kurulu (YÖK), “Çalışmalarınıza Türkiye’deki araştırma üniversitelerinde devam edin” çağrısı yaptı. Birçok üniversiteye başvuru yapan Ukraynalı akademisyenlerin özellikle nükleer fizik ve savunma sanayii konusunda Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor.

YÖK’TEN HIZLI KARAR

ÜNİVERSİTELERDE HAZIRLIK

Yükseköğretim Kurulu Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı’nca gönderilen yazıda, Ukrayna uyruklu akademisyenlere çalışmalarına devam edebilmeleri için Türkiye’de “yabancı uyruklu öğretim elemanı statüsü” verileceği belirtildi. Buna göre, aralarında İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi, ODTÜ, Yıldız Teknik, Gazi, Hacettepe gibi üniversitelerin yer aldığı 20 araştırma üniversitesinde Ukraynalı akademisyenler için sözleşmeli kadro açılacak.

ELÇİLİĞE DE BİLDİRİLDİ

HEMEN BAŞVURDULAR

Duyurunun ardından Ukraynalı akademisyen, Türkiye’deki üniversitelere başvuru yapmaya başladı. Bu başvurular üniversite yönetimlerince değerlendirmeye alınacak. Ardından YÖK’e sunulacak. YÖK, Suriye’den gelen hocaların yüksek öğretime dahil edilmesi sürecinde olduğu gibi akademisyenleri bazı sınavlara tabi tutarak nihai kararını verecek. YÖK’ün onayladığı akademisyenler, yabancı öğretim üyeleri için açılan “sözleşmeli eleman” kadrosunda eğitime başlayacak. Sözleşmeler birer yıl yenilenerek devam edecek.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DUYURDU

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/24/12/00/resized_dc3d0-d2b2a040tusas.jpg

Büyük katkı verecekler

Yatay geçiş için 3 bin 600 başvuru

Ukrayna’da eğitim gören Türk asıllı üniversite öğrenciler için de çalışmalar devam ediyor. Öğrencilerin Türkiye’yi yatay geçiş yapabilmeleri için YÖK’ün internet sitesinde açılan sayfalar üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Bugüne kadar yaklaşık 3 bin 600 öğrencinin başvuru yaptığı belirtiliyor. Form dolduran öğrenciler tek tek değerlendirmeye tabi tutuluyor. Öğrencilerin Ukrayna’daki okulları ile temasa geçilerek teyit alınıyor. Savaş dolayısıyla muhatap bulmakta zorlanıldığı için sürecin yavaş işlediğini öğrenildi.

SPOR
TFF savaş mağduru futbolcular için transfer tahtasını açtı

GÜNDEM
YÖK Başkanı Özvar: Ukrayna'dan yatay geçiş ve özel öğrencilik için 3 bin 583 kişi başvurdu