Türkiye'nin ilk uzay yolcuları 'Planetary Congress'e katıldı

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nin (GUHEM) ev sahipliğinde Uzay Kaşifleri Derneğince (Association of Space Explorers- ASE) Bursa Uludağ'da düzenlenen "Planetary Congress"e (Gezegen Kongresi) katıldı.

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nin (GUHEM) ev sahipliğinde Uzay Kaşifleri Derneğince (Association of Space Explorers- ASE) Bursa Uludağ'da düzenlenen "Planetary Congress"e (Gezegen Kongresi) katıldı.

Alper Gezeravcı, gazetecilere, kongreye ilişkin yaptığı değerlendirmede, sektörde öncü, birçok göreve imza atmış, tarihe adını yazdırmış, pek çok insana rol model teşkil eden 70'e yakın astronotu Türkiye'de bu vesileyle ağırlamanın gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Kongrenin bugüne kadar 33 kez yapıldığını, 34'üncüsünün Türkiye'de gerçekleştirildiğini ifade eden Gezeravcı, toplantının Cumhuriyet'in 100. yılında, uzaya ilk adımı atmayı planladıkları dönemde icra edilmesinin çok değerli olduğunu vurguladı.

Uzay yolculuğunun 2023'ün sonlarına doğru icra edileceğini aktaran Gezeravcı, "ABD'deki eğitimler yoğun şekilde devam ediyor. Eğitim takviminin planlı faaliyetlerinden bir tanesiydi bugün burada olmak. Sıkı bir şekilde eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Fırlatmanın geçekleşeceği tarihe kadar da yoğun şekilde programın akışı devam ediyor." dedi.

Gezeravcı, görevin icra edilmesine yönelik farklı bileşenlerin olduğunu, 14 günlük faaliyet takviminden sonra dünyaya dönüşün gerçekleştirileceğini anlattı.

Görev içeriklerinin tamamını kapsayacak eğitimlerin devam ettiğini belirten Gezervacı, kalan sürede tamamladıkları eğitimleri, fırlatmaya kadar taze bilgiler olarak muhafaza edilmesi açısından tekrarlayacaklarını dile getirdi.

Bir gazetecinin "Fiziksel anlamda hazırsınız, ruhsal ve duygusal anlamda neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine "Hiçbir sıkıntımız yok. Bu son dakikada dahil olduğumuz ya da adapte olmaya çalıştığımız bir görev değil. Bunun mental hazırlığını çok önceden yapmıştık. Gerek mental gerekse ruhsal açıdan son derece hazırız görev için." yanıtını veren Gezeravcı, "Bu uzay görevinin Türkiye'ye kazandıracakları nelerdir?" sorusuna karşılık şunları kaydetti:

'Büyük bir merakla o gün o kutlu anı bekliyoruz'

Tuva Cihangir Atasever de son derece heyecanlı olduklarını, eğitimlerin nisan ayından beri devam ettiğini söyledi.

ABD'deki Uluslararası Uzay İstasyonu'nda, kendi modülüne sahip diğer ülkelerin modüllerinde aşinalık eğitimlerine devam ettiklerini belirten Atasever, "Oldukça yoğun ve oldukça heyecanlı bir eğitim programı devam ediyor. Fırlatma yaklaştıkça bu heyecan gitgide artacak. Biz de büyük bir merakla o gün, o kutlu anı bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Atasever, gençlere şu önerilerde bulundu:

Basın mensuplarının "Bu görevle ilgili bir yedeklilik durumu söz konusu. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusunu da cevaplayan Atasever, şunları dile getirdi:

TEKNOLOJİ
Asteroitten örnek taşıyan kapsül Dünya'ya ulaştı: Yedi yıllık yolculuk tamamlandı

EKONOMİ
'TEKNOFEST İzmir' için geri sayım başladı

TEKNOLOJİ
T3 Vakfı başarılarını bu kez Uluslararası Uzay Kongresi'nde dünyaya duyuracak