Türkiye ile daha da güçlenecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi BRICS Liderler Zirvesi'ne katılıyor

BRICS grubunun, dünya nüfusunun neredeyse yüzde 40'ını ve küresel GSYİH'nın yaklaşık dörtte birini temsil eden ülkeleri bir araya getiren yapısı, Türkiye'nin katılımıyla daha da genişlemeye hazırlanıyor. Bugün başlayan 16'ncı BRICS Liderler Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Zirve kapsamında Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önemli bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Lokman Özdemir
BRICS

Dünyanın dikkatle takip ettiği 16'ncı , bugün Rusya Federasyonu’na bağlı ’ın başkenti ’da başlıyor. Güvenlik önlemleri kapsamında, şehirdeki kamu binaları ve okullar zirve süresince kapalı olacak; özel sektörden de minimum düzeyde çalışma talep edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak

22-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan zirveye, da katılacak. Gündemdeki önemli konular arasında birliğin genişlemesi, finansal iş birliği, teknoloji ve gıda ticareti yer alıyor.

Türkiye'nin de artan ilgisiyle dikkat çeken BRICS, 2010 yılında genişlemeye başladı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın öncülüğünde kurulan grup, zaman içinde Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin katılımıyla büyüdü.

G7'nin rakibi

BRICS'in toplam 10 üyesi, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini temsil eden 3,5 milyar insana ev sahipliği yapıyor. Ayrıca küresel ekonominin yüzde 25’ine ve dünya ham petrol üretiminin yüzde 44’üne katkı sağlıyor. Bu yapısıyla BRICS, Batı'nın oluşturduğu G7’ye jeopolitik bir alternatif olarak görülüyor ve gelişmekte olan ülkeleri çok kutuplu bir dünyada temsil ediyor.

Erdoğan ve Putin görüşecek

Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi bekleniyor.