TBMM Başkanı Şentop: Yeni anayasa için bir çözüm yolu bulunabilir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şentop, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin, "Uzlaşılan noktalarda yoğunlaşmak, onlar üzerinden hareket etmeye çalışmak lazım. Bir çözüm yolu bulunabilir." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Şentop'un Habertürk'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şentop, "Uzlaşılan noktalarda yoğunlaşmak, onlar üzerinden hareket etmeye çalışmak lazım. Bir çözüm yolu bulunabilir. Yeni anayasa tartışması ciddiye alınmalı. Sonuç almak hedef olmalı, somut bir metin ortaya çıkmalı." dedi.

Şentop İsrail'de yer alan hapishanelerde yer alan Filistinli mahkumlara da aşı yapılması için İsrailli meslektaşına mektup gönderdiğini duyurdu.

"Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanını kim seçecek?"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne gelen eleştirilere de değinen Şentop, muhalefetin güçlendirilmiş parlamenter sistem çıkışına ilişkin, "Parlamenter sistem dediğinizde nasıl bir parlamenter sistem istiyorsunuz? Geliştirilmiş, iyileştirilmiş, güçlendirilmiş ifadeler soyut. Sizin önerdiğiniz parlamenter sistemde Cumhurbaşkanını kim seçecek mesela... Tabii karar verici ben değilim. Bunu siyaset diliyle tartışmak kolay. Ben diyorum ki, tartışmanın somut tartışmaya çevrilmesi için sayın Cumhurbaşkanının yeni anayasa tartışması bir fırsattır. Acaba önceki sisteme mi görülmek isteniyor, yoksa başka bir şey mi? Güçlendirilmiş parlamenter sistemi derken neyi kast ediyorsunuz? Hükümetlere kararname yetkisi verilir güçlendirilmiş parlamenter sistemde. Bu verilecek mi? Bazı açıklama yapan, parlamenter sistemi isteyen siyasetçiler kararname olmaz diyor. Güçlendirilmiş sistemde hükümete düzenleme yetkisi veren husustur. Bu olmaz diyorsanız, o zaman ne olacak. Bu sistemde güçlendirilen nedir, yürütmedir. Yürütmenin güçlendirilmesidir. Somut bir şey ortaya konmak lazım. Yeni anayasa tartışmaları bu anlamda bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması

Cumhurbaşkanı Kararı ile geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şentop, "Meclis'in onaylamasıyla uluslararası sözleşme uygulamaya girmiyor. Bu bir süreçtir, gerekli değerlendirmeler yapılır sonuçta cumhurbaşkanı imza atar. Yaşanan süreç içerisinde sözleşmenin gerek Türkiye içerisinde gerekse Türkiye dışında yorumlanmasıyla ilgili bazı değerlendirmeler yapılıyor." dedi.

Sözleşmeyi daha önce imzalayan fakat onaylamayan ülkelerin de olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı, "Mesela İngiltere henüz onaylamamış. İç hukukta uyum düzenlemeleri yapıyoruz diyor. 2012'den bu yana onaylanmamış bu sözleşme. Rusya, Azerbaycan imzalamamış. İmzalayıp, onaylayan bazı ülkeler çıkma eğiliminde. Mesela Polonya bu yaklaşım içerisinde. Sözleşme kurallar, kelimeler, cümlelerden ibaret. Teorik olarak söylüyorum imzalıyorsunuz, zamanla bazı yorumların olabileceğini görebiliyorsunuz." dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin sonucunda üzülenler ve sevinenler olduğunu ifade eden Şentop, "Uluslararası sözleşme ile kadına karşı şiddetin önlenmesini birbirine eşitlemek doğru değil." şeklinde konuştu.

Şentop sözleşmenin hala yürürlükte olduğunu ve üç ay sonra yürürlükten çıkacağını ifade ederek, "Sözleşmedeki bazı ifade ve kavramlar, LGBTİ çerçevesindeki yaklaşımlar rahatsızlık yaratıyordu." dedi.

Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından CHP'li Enis Berberoğlu örneği üzerinden yeniden Meclis'e dönüp dönemeyeceği sorusuna yanıt veren Şentop, "Enis Berberoğlu gibi dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri vardı. Milletvekilliği sıfatı devam eden kişilerdi. Halbuki Ömer Faruk Gergerlioğlu olayı böyle değil. Artık milletvekili sıfatı taşımayan bir kişi var. Dokunulmazlık kaldırıldığı zaman hangi dosya ile ilgili dokunulmazlığı kaldırılmışsa. Burada dokunulmazlık diye bir şey söz konusu değil çünkü milletvekilliği düşmüş oluyor. Hukuki statüsü itibariyle farklılık var." dedi.

HDP kapanırsa erken seçim zorunlu olur mu?

HDP’nin kapatılması durumunda erken seçime gidilip gidilmeyeceğine ilişkin soruya yanıt veren Meclis Başkanı, kapatma kararı alındığı takdirde, milletvekilliklerinin düşmediğini sadece siyasi parti üyeliklerinin engellendiğini ve bu nedenle de erken seçime gidilmeyeceğini, "Temelli kapatma verildiği takdirde siyaset yasağı getiriliyor. Ama Hazine yardımı kesilmesi, onun sonucu olarak siyaset yasağı getirilmiyor. Milletvekillikleri düşmüyor, siyasi parti üyelikleri engelleniyor. Vekillikleri düşmediği için erken seçim zorunlu değil." sözleriyle ifade etti.

GÜNDEM
TBMM Başkanı Şentop: HDP kapatılırsa vekillikler düşmeyeceği için erken seçim olmaz

GÜNDEM
Elimi taşın altına koymaya hazırım

GÜNDEM
TBMM Başkanı Şentop, yeniden AK Parti Genel Başkanlığına seçilen Erdoğan'ı tebrik etti