Sıfır Atık hayallerimin ötesine geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, mimarı olduğu ‘Sıfır Atık Projesi’nin hayallerinin çok ötesine geçtiğini söyledi. Erdoğan, “Bugün projenin ülkemizde 7’den 70’e herkes tarafından bilindiğine şahitlik ediyorum. Bu bizi çok sevindiren, ülkemiz adına önemli bir kazanım. Sıfır Atık kavramı hepimizin hayatına girdi” dedi.

Emine Erdoğan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 2017 yılında himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin, hayallerinin de ötesine geçerek uluslararası başarılara imza attığını söyledi.

Gelecek nesillere tertemiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakmak kadar yaşanabilir bir dünyanın önde gelen mimarları arasında yer almak gibi önemli bir hedefleri de olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, sınırları aşarak bir dünya markası haline gelen Sıfır Atık Projesi ile alınan sonuçlardan gurur duyduğunu belirtti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/10/11/29/resized_9a21f-e872e3c6emine1.jpg

7’DEN 70’E HERKES BİLİYOR

ÖRNEK BİR İŞ YAPTIK

“Birçok kurum sıfır atığın yaygınlaşması için iş birliği içinde. Milli Eğitim Bakanlığı’mız okullarda okul öncesinden başlayarak her kademede öğrencilere sıfır atık, çevre ve iklim değişikliğine ilişkin eğitim veriyor. Hem bakanlıklarımıza hem de tüm kurumlara bu konuda çok önemli görevler düşüyor. Birçok hedefi zamanından önce tutturduk. Ülke olarak örnek bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Gelecek nesillere tertemiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakmak kadar, yaşanabilir bir dünyanın önde gelen mimarları arasında yer almak gibi çok önemli bir hedefimiz de var.”

2,44 MİLYAR LİRA TASARRUF

Külliye’ye çöp kamyonu hiç girmiyor

Sıfır Atık ile ilgili tavsiyeler veren Erdoğan, şunları anlattı: “Sıfır Atık, aslında bize yabancı bir kavram değil. İhtiyacımız kadar olanı tüketmek, yenisini almadan önce tamir ederek eşyaların ömrünü uzatmak gibi reflekslerimiz var. Öncelikle hiçbir şeye ‘atık’ ya da ‘çöp’ gözüyle bakmamak lazım. ‘Kullan at’ ürünler yerine, yeniden kullanılabilen ürünlerin tercih edilmesi dünyanın geleceğine büyük katkı sağlayacak. Aslında bu işin püf noktası, mümkün olan en az atığı oluşturmak, en ideali ise hiç atık oluşturmamak. Biz de Külliye’de ve Cumhurbaşkanlığı’nın bağlı olduğu tüm kurumlarda Sıfır Atık sistemini kurduk, artık buraya çöp kamyonu hiç girmiyor. Yine yemekhanelerdeki yiyecek artıkları hayvan barınaklarına gönderiliyor. Külliye’nin bahçesi küçük bir hayvan barınağına dönüştü, buraya sığınan her sahipsiz kedi köpeğin bakımını gönüllü hayvansever personelimiz yapıyor.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/10/11/31/resized_a3402-3d44c9d7emineerdogan.jpg

Sıfır Atık Projesi dünya markası oldu

Kadınlar öncü olacak

Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi’nde kadının rolüne ilişkin “Kadın ve çevre konularının yan yana gelmesi tesadüf değil, bilakis önemli bir birliktelik. Dünyanın her yerinde kadınlar bu konuda baş aktör. Sıfır atığın yaygınlaştırılması ve yaşamlarımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi için kadınların öncü olduğuna inanıyorum. En başta, çocuklarının geleceğinin doğanın korunmasına bağlı olduğunu biliyorlar. Kadınları her zaman çevre projelerine katılmaları için teşvik ediyoruz, onlar da artan sayılarla katılıyorlar. Örneğin biyoçeşitliliğin korunması, sağlıklı gıdaya erişim ve yerli tohumların saklanmasını içeren ‘Mirasımız Yerel Tohum’ projesine en çok katkıyı kadın çiftçilerimiz veriyor. Tüm çevrelerden kadınlarımızla dirsek teması içindeyiz” dedi.

Lider eşlerine çağrı

GÜNDEM
Emine Erdoğan'a çevre çalışmalarından dolayı BM'den ödül

GÜNDEM
Emine Erdoğan Roketsan'a "Sıfır Atık Belgesi" verdi

GÜNDEM
Çevre Bakanı Kurum müjdeli haberi duyurdu: "Sıfır Atık' Akdeniz'in en iyi projesi