Öğrenciler üniversite tercihi yapmadan önce bu sorulara cevap aramalı

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Berke Kırıkkanat:- "Kendinizi tanıyın. Seçmiş olduğunuz mesleğin, yeteneklerinize, becerilerinize, kişilik özelliklerinize uygun olup olmadığına bakın. Bu sürece kendinizi tanımakla başlayın"- "Kendinize, 'Ben ne istiyorum?', 'Neyi yapmaktan hoşlanıyorum?', 'Hangi becerilere, yeteneklere sahibim?' sorularını sorun". Bu tercih listesi sizin listeniz aldığınız puana göre meslek belirlemeyin. Sevdiğiniz, hayalini kurduğunuz mesleğe imkan tanıyacak bölümleri en başa yazarak işe koyulun.

Foto:Arşiv

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Berke Kırıkkanat, üniversite tercihi yapacaklara yönelik, "Kendinizi tanıyın. Seçmiş olduğunuz mesleğin, yeteneklerinizi, becerilerinizi, kişilik özelliklerinizi ifade etmenize mümkün kılacak bir ortam sağlayıp sağlamadığına bakın. Bu sürece kendinizi tanımakla başlayın." ifadelerini kullandı.

Kırıkkanat, öğrencilerin hayatlarını nasıl devam ettireceklerinin kararını verdikleri bugünlerde, en iyi performansı sergileyebilecekleri ve yaşam boyu doyum sağlayabilecekleri mesleği seçmelerinin önemine işaret etti. “Meslek, hayat boyu sizinle beraber olan, hayatta sizinle dans eden partnerinizdir. Bu dansı eğlenceli kılan onunla ahenkli oluşunuzdur” ifadelerini kullandı

Meslek seçimi sırasında izlenmesi gereken aşamaları şöyle sıraladı

Meslekleri tanıyın

“Bu soruları mutlaka sorun”

Dr. Öğr. Üyesi Berke Kırıkkanat, tercih öncesinde üniversite araştırmalarında ve üniversite tanıtım programlarında mutlaka sorulması gereken soruları ise şöyle sırladı:

Tercih sıranızı siz belirleyin

Kırıkkanat, tercih sıralamalarına ilişkin, "Tercih sıranızı, aldığınız yerleştirme puanına göre değil, yerleştirme başarısına göre düzenleyin. Aldığınız puana göre meslek belirlemeyin. Sevdiğiniz, hayalini kurduğunuz mesleğe imkan tanıyacak bölümleri en başa yazarak işe koyulun. Puanım boşa gidecek gibi düşünceler içerisine girmeyin. Önemli olan sevdiğiniz mesleğe sahip olmanızdır. Dolayısıyla oluşturacağınız tercih sıralaması, sizin istek sıralamanız olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Alınan puandan yüzde 30 daha yukarıda olsa bile, en başa yazın"

Öğrencilere, hayalini kurdukları 2-3 bölümü, başarı sırası alınan puandan yüzde 30 daha yukarıda olsa bile, en başa yazmaları tavsiyesinde bulunan Kırıkkanat, "

Daha sonra da sizin istediğiniz ve başarı sıranıza uyan bölümden başlayarak tercihlerinizi sıralayın.

Tercih sıralamanızı yaparken, ÖSYM’nin belli fakülteler (Tıp, Hukuk, Eğitim Fakülteleri vb.) için uygulamaya koyduğu baraj başarı sırasına dikkat etmeniz, sonradan karşınıza çıkabilecek problemleri engelleyecektir.

Objektif, karşılaştırmalı YKS tercih platformu ve tercih robotu sitelerinden yararlanabilirsiniz.

Üniversitelerin ders programlarını ve üniversite taban başarı sıralamalarını görebileceğiniz bu tür tercih robotları aklınızdaki birçok soruya yanıt olabilir." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM
ÖSYM duyurdu: e-YDS İngilizce sonuçları açıklandı

GÜNDEM
Yüz binlerce öğrenci bekliyordu: LGS sonuçları açıklandı

GÜNDEM
KPSS A Grubu ve Öğretmenlik sınavı giriş belgeleri erişime açıldı