ODTÜ salyayı araştıracak: Toplanan veriler çalıştaya sunulacak

ODTÜ araştırma gemisi Bilim-2, Marmara Denizi’nde son dönemde birçok bölgede yayılan müsilajın (deniz salyası) nedenini araştırmak için denize açıldı. Toplanan veriler, yarın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalıştayında masaya yatırılacak. Yaşamayan organik atık olarak tanımlanan müsilaja, küresel ısınmanın deniz suyu sıcaklığını arttırması, denizdeki durağanlık ve kirliliğin yol açtığı belirtiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ndeki deniz salyasına ilişkin, 6 Haziran’da eylem planlarını açıklayacaklarını duyurdu.

Marmara Denizi’nde birçok noktada görülen deniz salyası (müsilaj) oluşumunu araştırmak üzere seyrüfeser halindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün araştırma gemisi Bilim-2 ile toplanan bilimsel veriler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yarın düzenleyeceği çalıştayda sunulacak. Marmara Denizi’nin birçok noktasında, şubat ayından bu yana, canlı organizmaların en basit şekilde artık yaşamayan organik atığı olan salya oluşumlarının görülmeye başlanmasının ardından gözler, bilim dünyasının bu konudaki çalışmalarına çevrildi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün seyrüseferdeki Bilim-2 araştırma gemisi de Marmara’yı komaya sokan deniz salyası oluşumunu yerinde takibe aldı.

EKONOMİ
Deniz salyası için önemli araştırma: Ekonomiye kazandırılacak

DENİZ TOPLU REAKSİYON GÖSTERİYOR

EKONOMİ
Bakan Kurum'dan Marmara’daki deniz salyasıyla ilgili açıklama: Belediyelerin görevi çevre yatırımını durdurmak değildir

ULUSLARARASI SONUÇLAR DOĞURABİLİR

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, değerlendirmesinde bulundu. Yücel, “Bence en büyük yaklaşan tehlike oksijensizleşmenin artarak devam etmesi. Bu durum Marmara Denizi’nde yakında balıkların ve pek çok deniz canlısının kitlesel ölümüne neden olabilir. Bu çok uzak değil” dedi.

HAYAT
Marmara Denizi'nde salya kabusu sürüyor: Erdek Körfezi de deniz salyasıyla kaplandı

Avantaja dönüşebilir