Yeni Şafak ve tvnet’in otobüsü yerel seçim öncesi belediyelerin nabzını tutmak için yollara düştü. İlk durak Kırşehir’de halk, kentin potansiyeline güç katacak merkezi yatırımların bir an önce hayata geçmesini istiyor. Bunların başında Kırşehir’den geçmesi planlanan tren yolu hattı geliyor.
Yeni Şafak ve tvnet’in seçim otobüsü bu kez 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için belediyelerin nabzını tutmak için yollara düştü. ‘Bozkırın tezenesi’ Neşet Ertaş’ı bağrından çıkaran ‘ahiler diyarı’ Kırşehir’de ‘Millet Bahçeleri’, “demir yolu” gibi merkezi hükümetten talepler hem de ‘esnaf sarayı’ gibi belediyeye dönük talepler dikkat çekiyor. Kırşehir’de yatırımın yatırımcıyı çekeceği düşüncesi hakim.
SİYASİ DENGELER….
2014’te yüzde 42.18 ile AK Parti’nin ipi göğüslediği belediye başkanlığında Ankara’da değişen siyasi dengeler etkisini Kırşehir’de 31 Mart 2019’da göstereceğe benziyor. Zira bunun ilk işaretini 24 Haziran’da yapılan milletvekili seçimlerinde gözlemlemek mümkün.
Şehirde AK Parti, MHP ve CHP’nin güçlü bir tabanı ve seçmen desteği var. Ancak AK Parti’nin 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 50’yi aşan oyları 24 Haziran’da sandığa yüzde 41, 23 olarak yansımış durumda. İldeki oy akışı oyuna dahil olan İYİ Parti’ye yaramış vaziyette. AK Parti ve MHP’nin kayıpları İYİ Parti’ye 24 Haziran’da yüzde 10 üzerinde bir oy oranı sağlamış. Şehirde bir tabanı bulunan CHP de 2014 yerel seçimine göre oyunu 22’den 25.56’ya çıkarmış.
ADAY TERCİHİ ÖNEMLİ
2014 yerel seçimleri dahil son dört seçimin sandık sonuçları dikkate alındığında 31 Mart 2019’da genel siyasetin etkileri, yerelde yapılan hizmetlerin yanı sıra aday tercihi sonucu etkileyecek faktörler olarak sıralanıyor. Vatandaşla sohbetlerimizde vurgulanan bir noktaya Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası (KESO) Başkanı Bahamettin Öztürk güçlü bir şekildae tekrarladı. O da yabancı ve ithal adayın istenmediği. Yarışı kazanmak isteyen partilerin bu hassasiyete dikkat etmesinde fayda var.
Hizmetlere göre tercih
Belediye hizmetleri yerel seçimlerde vatandaşın oyu üzerinde etkili. Bu çerçevede belediyenin yatırımlarından genel olarak memnun olduklarını söyleyen vatandaş, şehir içinde yaşanan trafiğe çare bulunmasını dile getiriyor. Yapılan hizmetlerin farkında olduklarını anlatan vatandaş, belediyenin kendilerine vermiş olduğu vaatlerin büyük bir bölümünün yerine getirildiğini belirtiliyor. Şehirde engelli vatandaşların rahatlıkla gündelik hayatlarını geçirebilmeleri için her türlü kolaylığın sağlandığı gözlendi.
BÜYÜK GELİŞMELER VAR
Bir şehirde yaşamak için en önemli etkenin güven ortamı olduğunu söyleyen Fen Bilgisi Öğretmeni Mualla Tecer, “Burada gece 12’de dahi kızımla birlikte güven içinde dolaşabiliyorum. Kendimi Kırşehir’de güvende hissediyorum” dedi. Yaklaşık 17 yıldır Kırşehir’de yaşadığını kentin öncesini ve şu an ki halini çok iyi bildiğini ifade eden Tecer, “Kırşehir’de, şehircilik anlamında çok büyük gelişmeler var. Eskiden Kent Park’ın bulunduğu alan ağaçlıktı ve bir bayan olarak kesinlikle geçemiyorduk. Şu anda gece 12’de kızımla beraber tek başımıza evimize geçebiliyoruz. Çocuklar için oyun ve kültürel faaliyet alanları var.
Park’ın olduğu alanda sosyal etkinlikler düzenleniyor, kadınlar için aktivite merkezi var bunlar çok güzel hizmetler şahsen tanımıyorum ama yapılanlardan çok memnunum. Yaz vaktinde benim çocuğum gelip ücretsiz bütün imkanlardan yararlanıyorsa, bayan olarak hafta sonlarını değerlendirebiliyorsam, istediğim herhangi bir kursa yazılıp ücretsiz katılabiliyorsam Yaşar Bahçeci’ye oyumu veririm” ifadelerini kullandı.
İNSANLAR MEYDANLARDA
Ayakkabı boyacısı Esat Dulkadir ise belediye hizmetlerinden memnuniyetini ifade ediyor ancak “Belediye bize Cacabey Meydanında bu alanı gösterdi. Ama güneşten ve yağmurdan korunmamız için bize kapalı yer yapsınlar” demeyi de ihmal etmiyor.
DAHA FAZLA YEŞİL ALAN ŞART
Kırşehir’deki yaşantılarının daha kolay ve sağlıklı hale geldiğini belirten emekli öğretmen Ramazan Ünsal ise “Şehrimizde altyapı çalışmaları var. Örneğin su borularının daha sağlıklı olanları döşendi. Yollar, caddeler daha geniş hale getirildi. Yapılan bu çalışmalar sayesinde şehir içerisindeki yaşantımız daha kolay ve sağlıklı hale getirildi. Yalnız daha fazla yeşil alan ve kütüphane açılabilir. Yağmurlu, çamurlu havalar yaşadık ama bir hizmet gördük” diyor.
Tüccar esnaf sarayı istiyor
Ticarette köklü bir geçmişe sahip Kırşehir, 12 bin 800 esnafıyla belediyenin hizmetlerinden memnun. Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahamettin Öztürk, KESO’ya bağlı 19 oda olduğunu belirtti. Öztürk, “Başkanımız bize ahilik kültürünü geliştirmemiz ve daha da ileri taşımamız için Esnaf Sarayı yapmamız için yer verdi. Yerel yönetimimizin esnafa karşı ‘Ben değil biz’ anlayışı vardır. Bu da birlik ve beraberliği sağlayarak daha ileri gitmemize vesile oluyor. Biz bu süreçler içerisinde Başkanımızı yaptığı bazı şeylerden ötürü eleştiriyoruz ama bu da onun daha iyi olması içindir” derken Başkan Bahçeci’nin bir fırsatı daha hak ettiğini söyledi.
YABANCI ADAY İSTEMEYİZ
Öztürk, “Başkanımızın çıraklık ve kalfalık dönemi bitti. Şimdi sıra ustalık döneminde. Yeni bir belediye başkanı seçilmesi durumunda en az bir dönem acemiliği olur. Bu da yetişmiş bir adayın kaybı demektir. Üstelik Bahçeci buranın yerlisi. Asla ve asla yabancı bir aday istemeyiz. Biz bunlara tabiri caizse ‘çantacı’ deriz. Biz çantacı başkan adayları istemiyoruz” diye konuştu.
YATIRIM İÇİN YATIRIM
Kırşehir’e dışardan gelen yatırımcının bulunmadığını da sözlerine ekleyen KESO Başkanı, “Buranın en büyük yatırımcısı Petlas Lastik Fabrikası. Bu fabrikada 3 bine yakın işçi çalışıyor. Bu fabrikada çalışanlar maaşlarını aldığı zaman Kırşehir’de bir hareketlilik oluyor ve heyecan geliyor. Şehrimizin yatırımcı çekebilmesi için tren yoluna ve küçük cep havaalanı dediğimiz devlet yatırımlarına ihtiyacı var. Yerel yönetimler ve resmi kurumların bu açıdan çabalaması gerek. Böyle olduğu takdirde tüccarımız daha hızlı hareket edip müşterisine daha iyi ürün sunabilir. Ticaret gelişir ve dolayısıyla şehrimiz gelişir” ifadelerini kullandı.
Halkın gözü kulağı bu yatırımlarda
240 bin nüfusu ile gelişime açık olan İç Anadolu’nun mütevazi kenti Kırşehir’de halk şehir çevresindeki genel değişimden memnun. Ancak ilin potansiyeline güç katacak merkezi yatırımların sonuçlanması konusunda da aceleci. Bu çerçevede özellikle Kırşehir’den geçmesi planlanan (Samsun-Yozgat-Kırşehir-Aksaray-Konya) tren yolu hattının bir an önce hayata geçirilmesi bekleniyor.
MİLLET BAHÇESİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Millet Bahçeleri’ projesi Kırşehirlilerinde de ilgisini çekmiş. Projeye büyük destek veren halk Kırşehir’de de bu yönde bir çalışmanın yapılması.
İKİNCİ ÜNİVERSİTE
Ahi Evran Üniversitesi ile bilime kapı aralayan kent üniversiteyi çoktan benimsemiş. 20 bine yakın üniversite gencine ev sahipliği yapılırken bu sayının açılacak ikinci bir üniversite ile daha da yukarılara çıkarılması arzu ediliyor. İkinci bir üniversitenin şehrin ekonomik kalkınmasına daha güçlü katkı sağlayacağına dikkat çekiliyor.
Kızılırmak ile bütünleşmeli
Kırşehir’de “gençlik üniversitesi” vizyonuyla kurulan Asımın Nesli Hareketi Derneği Başkanı Mahmut Sami Doğancı, Kırşehir’in Kızılırmak ile bütünleşmesi gerektiğini belirterek, “Özellikle iki hat üzerinden bu bütünleşmeyi sağlayabiliriz. Kesikköprü- Akçaağıl- Akçaağıl- Güzler- Sıdıklı hattına ve Toklumen- Savcılı- Hirfanlı hattına kamu yatırımları, plajlar, sosyal tesisler ve bahçeli hobi evleri kazandırabiliriz. Bu durumda şehre yeni bir coğrafya ve taze bir soluk sunulabilir” önerisinde bulunuyor. Kırşehir’in kültür ve turizm tanıtımında eksikliklerinin olduğunu ifade eden Doğancı, “Termal alanda, jeotermal konusunda tanıtım eksikliğimiz var. Yanı başımızdaki Kozaklı ilerledi ama biz bu kervana yetişemedik. Kırşehir’de hammadde var ama en büyük sorun bunun işlenmesi yani tanıtılmaması. Bu anlamda büyük bir tanıtım hamlesi yapabiliriz ve başarabiliriz” diye konuştu.
Kırşehir’in ekonomik künyesi
* Nüfus: 240 bin
* Yüzölçümü: 6570 kilometrekare
* Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi (20 bin öğrenci)
* En büyük yatırım: Petlas Lastik Fabrikası (3 bin çalışan)
* Kişi başına düşen GSMH: 16 bin lira
* En büyük geçim kaynağı: Tarım
* Sanayi Bölgesi Sayısı: 1
* Teşvik Bölgesi: 5
Son seçimde oy dağılımı
* 7 Haziran 2015 genel seçimlerde AK Parti yüzde 39.6, MHP yüzde 32.2, CHP yüzde 19.4, HDP yüzde 6.1, BBP yüzde 0.1, saadet Partisi yüzde 1.3, Hak-Par yüzde 0.1 oy almıştı.
* 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti yüzde 50.7, MHP yüzde 24.3, CHP yüzde 17.9, HDP yüzde 4.7, BBP yüzde 0.7, Saadet Partisi yüzde 0.7, Hak-Par yüzde 0.3 oranında oy çıkarmıştı.
* 24 Haziran seçimlerinde AK Parti yüzde 41.23, CHP yüzde 25.56, MHP yüzde 16.93, İyi Parti yüzde 10.13, HDP 4.70 oy oranı almıştı.