İkinci el provokasyon: Fransa’dan Rafale alan Atina gerilimi tırmandırıyor

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşı da dahil küresel etkinliğinden rahatsız olan ve mülteci düşmanlığı tescillenen Atina yine provokasyonlara yöneldi. 15 günde Türk hava sahasını onlarca kez ihlal eden Atina’nın son cüretinin nedeni ise Fransa’dan 12’si ikinci el toplam 18 Rafale savaş uçağı satın alması oldu.

Kıymet Sezer
Arşiv

Yunanistan’ın tahrikleri, özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra Türkiye’nin bölgesel ve küresel etkinliğinin artmasından duyduğu rahatsızlık üzerine daha da arttı. Son olarak Ege’de göçmenlere yönelik insanlık dışı muameleleri sonucu Frontex bütçesini onaylamayan Avrupa Birliği’nden darbe yiyen Yunanistan, suçüstü durumunu saptırmak ve Frontex olayını gündemden düşürmek için Türkiye’yi tahrik ediyor ve müdahaleye zorluyor. Bunu da provokatif eylemleri ve Ege’deki saldırgan tavrıyla yapıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/05/08/10/28/resized_b701c-0f29e61crafaeldekupe.jpg

MİSLİYLE KARŞILIK

26 Nisan’dan bu yana Ege’de Türk hava sahasını onlarca kez ihlal eden Yunanistan’a karşı ilk günlerde iyi komşuluk ilişkileri gereği uyarıda bulunan, radar kayıtlarını ilgili makamlarla paylaşan Türkiye, ısrarlı ihlaller karşısında misliyle mukabele ediyor. Hassas dengeler ve emir/talimatlar doğrultusunda kahraman pilotlar Yunanistan uçaklarına karşı 2 katıyla karşılık veriyor. Yunanistan’ın agresif tavırlarına karşı sahada verilen mücadelenin yanı sıra dış politikadaki dezenformasyon ve propaganda faaliyetleri de kanıt ve belgelerle çürütülüyor.

İKİNCİ EL PROVOKASYON

Pilotlarda iki şüphe

Rafale uçaklarını Ocak’ta alan Atina’nın hızlı uyumu merak konusu. Yunan pilotların çok önce eğitim aldığı ya da uçakları Fransız pilotların kullanıyor olabileceği belirtiliyor.

Masaya gelmiyor

DÜNYA
Papazlar savaş uçaklarını kutsadı: Yunanistan ilk parti Rafalel'arına kavuştu

DÜNYA
Yunanistan'ı korku sardı: Fransa'dan 18 Rafale uçağı alıyor