İBB'nin Haliç'teki alg açıklamasından balık ölümü çıktı uzmanlar uyarıyor: Haliç ölüyor

İstanbul'un simgelerinden 'Altın Boynuz' olarak adlandırılan Haliç’in son günlerde çamurla kaplanması ve renginin değişmesi “eski günlere geri mi dönülüyor” tartışmalarını beraberinde getirdi. İBB ise konuyla ilgili 'algı' yapıldığını savunarak komik bir açıklamada bulundu. Haliç’in renginin değişmesinin kirlilikten değil yaşanan alg patlamasından olduğunu söyledi. Ancak uzmanlar durumun tam tersini savunuyor. 14 yıldır algler üzerine çalışmalarda bulunan Araştırma Görevlisi Hatice Esra Akgül, "Algler, ötrofikasyon yapan organizmalar. Kirlilikten dolayı suda azot ve fosfor miktarı arttığında algler de çok hızlı çoğalırlar, oksijen azalır ve balık ölümleri gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

Merve Yaz
Haliç'in Eyüpsultan Silahtarağa mevkisinde deniz suyunun rengi kahverengiye dönüştü.

Sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması ve sahillere giriş izni verilmesi ile birlikte Haliç'e gelen vatandaşlar gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Temizlenerek mavi rengine kavuşan Haliç'in kirlilik yüzünden adeta siyaha bürünmesi ve yeniden kokmaya başlaması, “Eski günlere geri mi dönülüyor?” sorusunu akıllara getirdi. Sosyal medyada da gündem olan ve tepki toplayan Haliç’in çamur deryası görüntüleriyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden komik bir açıklama geldi.

GÜNDEM
Temizlenerek maviliğe bürünen Haliç yeniden çamura döndü

Twitter'dan açıklama yaptılar

Suyun renginin değişmesinin kirlilikten değil yaşanan alg patlamasından olduğunu belirten yetkililer, İBB’nin Twitter hesabından “Alg değil algı” başlığıyla bir yazı paylaşarak, “Fitoplanktonlar fotosentez yapan mikroskobik canlılardır ve büyük çoğunluğu alglerden (yosunlardan) oluşur. Bu sebeple karbondioksit, güneş ışığı ve belirli minerallere (nitrat, fosfat, kalsiyum, silikat, demir vb.) ihtiyaç duyarlar. Normalde suda çözünmüş karbondioksit belirli oranlarda bulunur.

EKONOMİ
Bakan Kurum: Haliç'teki görüntüler içimizi sızlatıyor, İBB yardım isterse destek veririz

GÜNDEM
Haliç 90'lara geri döndü: Çöp ve çamura boğuldu

Ekosisteme büyük zarar verir

Ancak uzmanlara göre, alg patlamasının sebebi suda artan azot ve fosfor miktarından kaynaklanıyor. Kirlilik nedeniyle artan bu miktar sudaki oksijeni azaltıyor. Dolayısıyla sulak alan ekosistemlerini bozarak burada yaşayan kuş, balık ve diğer canlıların azalmasına ya da yok olmasına neden oluyor.

Alg patlaması neden olur?

GÜNDEM
'25 yıl İstanbul'un göz bebeği gibi bakılan Haliç 10 ayda çamura terk edildi'