Deloitte Türkiye, “2010 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu”nu yayınladı. Türkiye'deki birleşme ve satın alma ortamının 2010 yılındaki genel görünümünü kapsamlı bir şekilde ortaya koyan rapora göre, Türkiye'de birleşme ve satın almalar, sessiz geçen 2009 yılını hem sayı hem de hacim olarak katladı. 2010'da, toplam değeri 29 milyar dolar olan 203 işlem gerçekleşirken bir önceki yıla göre işlem adedi iki kat; işlem hacmi ise beş kat arttı. 35 işlem ile toplamda 14.6 milyar dolarlık bir hacim yaratan özelleştirmeler, toplam işlem hacminin yarısına tekabül ediyor. Özelleştirmelerin önemli bir bölümünü, elektrik dağıtım şirketleri ile küçük kapasiteli hidroelektrik santral portföyleri oluşturdu.
ELEKTRiK DAĞITIMDAN 12,3 MiLYAR DOLAR
2011 yılı, yıllardır devam eden elektrik dağıtım şirketleri özelleştirme sürecinin son durağı oldu. Türkiye'nin 11 farklı bölgesinin elektrik dağıtım haklarına sahip 11 şirket, toplam 12,3 milyar dolar karşılığında Türk yatırımcılara satıldı. Başkent Doğalgaz dağıtım şirketi ise 1,2 milyar dolar karşılığında özelleştirildi. İspanyol BBVA'nın Garanti Bankası'na 5,8 milyar dolar ödeyerek ortak olduğu işlem tek başına toplam işlem hacminin yüzde 20'sine tekabül etti ve son on yılın en büyük özel sektör işlemi oldu.
YABANCILARIN PAYI YÜZDE 36'DA KALDI
10,5 milyar dolarlık bir işlem hacmine rağmen, yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payı yalnızca yüzde 36 oldu. Beklentiler, bu hareketliliğin artarak devam edeceğini gösteriyor. Özelleştirmelerin, 2011 yılında da iz bırakacak seviyede olması bekleniyor.