Türkiye, 38 gün sonra sandık başına giderek cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçecek. Seçimlere sayılı günler kala Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, terör örgütü PKK'nın siyasi kolu HDP'nin 'gizliden' destek verdiği Yedili Masa ise Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösterdi.
Kılıçdaroğlu'nun adaylığını ilan etmesi sonrası ilk tebrik PKK ve HDP'den gelirken; CHP lideri de ilk teşekkür ziyaretini HDP'ye gerçekleştirdi.
Yaşananlar sonrasında HDP, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vereceğini ve aday çıkarmayacağını açıkladı. Malumun ilamı olan açıklama sonrası CHP lideri, ilk iş olarak "Herkesle kucaklaşacağız" dedi.
Kılıçdaroğlu'nun dostlarının 'anayasa' rahatsızlığı: HDP'li Nuray Özdoğan'dan 'dokunulmaz maddelerle ilerlemek mümkün değil' çıkışı
Kılıçdaroğlu'nun dostları ise kirli planlarını gün yüzüne çıkarmaya başladı. HDP'li Nuray Özdoğan, PKK'nın kanalına yaptığı açıklamada, Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Türkçe'yi tek dil kabul eden, Türklüğü tek ulus olarak kabul eden bir anayasayla ilerlemek mümkün değil." diye konuştu.
Özdoğan'ın konuya ilişkin açıklamaları ise şöyle:
"(Anayasa'nın ilk dört maddesi) Öncelikle tartışmaya açılmaya açılmalı. Sadece mecliste de değil halkı temsil eden kesimlerle görüşülmeli, talepler oluşturulmalı. Türkiye'deki bu ihtiyacın acil olduğu anlaşılacaktır. Bugün birçok maddesine dokunamadığımız, Türkçe'yi tek dil kabul eden, Türklüğü tek ulus olarak kabul eden bir anayasayla ilerlemek mümkün değil. Şu anki mevcut anayasa toplumun harcı değil."
İmam Taşçıer de Kılıçdaroğlu'nu işaret ederek 'İlk dört madde değiştirilmeli' demişti
Öte yandan HDP vekili İmam Taşçıer de geçtiğimiz yıllarda Kılıçdaroğlu'nun çözüme ilişkin projesini açıklaması gerektiğini vurgulayıp, "Anayasanın ilk dört ile 40 ve 41’inci maddesi değiştirilmezse, bazı kanunlardaki çekinceler kaldırılmazsa, Kürt sorunu tartışılamaz. Kürtlerin talepleri de bellidir." demişti.
DEVA'dan 'Türklük' vaadi: Anayasa'dan kaldıracağız
Yedili Masa'nın ortaklarından DEVA Partisi'nin Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar da, geçtiğimiz aylarda, Anayasa'dan 'Türk' tanımını kaldırmak istediklerini açıklamıştı.
Oktar, "Anayasa'dan Türklüğü çıkarıyor musunuz?" sorusu üzerine "Doğru. Kabul edeceğimiz vatandaşlık anlayışında herhangi bir etnik, dini ya da kültürel kimliğe atıf yapılmayacaktır." demişti.
Anayasanın ilk dört maddesi nedir?
I. Devletin şekli
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
IV. Değiştirilemeyecek hükümler
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.