E-ticaret yasasından geri dönüş olmaz

Anayasa Mahkemesi, ‘şirket-siyaset-medya’ üçgeninde lobi girişimi skandalına sahne olan ve e-ticarette tekeli önleyen düzenleme için perşembe günü toplanıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yasaya karşı yürütülen lobi çalışmalarını ve sağlanan menfaatlere ilişkin tespitlerini Yüksek Mahkeme ile paylaşacak.

Nur Banu Aras
T.C. Anayasa Mahkemesi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), e-ticarette tekeli önleyen düzenleme için perşembe günü toplanıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından e-ticaret sektöründe rekabet koşullarının yerli firmalar lehine daha adil şekilde düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, Meclis’te de bütün partilen desteğiyle kabul edilen ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki’ Kanun CHP’nin itirazı nedeniyle Anayasa Mahmekesi’ne (AYM) taşınmıştı. Perşembe günü CHP’nin itirazını değerlendirecek olan AYM, Ticaret Bakanlığı’nın konuyla ilgili görüşlerini dinleyecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın AYM’ye kanunla ilgili yapacağı sunumda, hazırladığı dosyalarla yasanın önemine vurgu yapacak. Bolat’ın yasaya karşı yürütülen lobi çalışmalarını ve sağlanan menfaatlere ilişkin tespitleri de AYM ile paylaşacağı kaydedildi.

BÜYÜK BALIK KÜÇÜĞÜ YUTAMAYACAK

Bakanlık yetkilileri yasaya ilişkin, “Okyanustaki en büyük köpek balığı, diğer balıkları yutuyor ve hiçbir balığın okyanusta yer almasına izin vermiyordu. İşte bu yeni e-ticaret yasası bunun önüne geçen bir düzenleme. Yasa piyasaya yeni aktörlerin çıkmasını sağlayacak ve piyasadaki derinliği güçlendirerek herhangi bir aktörün aşırı büyüyerek diğerlerini yutmasını ve piyasada tekel olmasını önleyecek. Ayrıca, bu hali ile yasa yerli üreticiyi de köleleştirmekten kurtaracak. Tüketicinin de korunması sağlanacak. Çünkü, fiyatları tek bir aktörün belirlediği piyasada tüketiciler, kısa vadede olmasa da, zaman içerisinde yüksek fiyatlarla karşılaşacaktı. Örneğin pazar yerindeki satıcılara başka bir platformda satış yapma yasağı getirilmesi, küçük satıcılara ödemelerin geç yapılması, satıcı ve tüketici verilerine münhasıran platformlarca sahip olunması ve finans maliyetlerinin küçük satıcılar üzerine yıkılması gibi uygulamalar artık yapılamayacak” değerlendirmesini yaptı.

AYM ricası Akşener’den

CHP’nin itiraz süresinin dolmasına 1 gün kala AYM’ye yaptığı itirazın ardından bir e-ticaret firmasının Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerine çikolata kutusu içinde 500 bin lira vererek yasa aleyhine haber yapılmasını istediği ortaya çıkmıştı. ‘Çikolata kutusu’ skandalının CHP’ye uzanması beklenirken olaya İYİ Parti de dahil oldu. Yasayı gizli kapaklı AYM’ye taşıyan Engin Altay daha önce yaptığı açıklamada İYİ Parti aracılığıyla yasaya itiraz ettiklerini söylemişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak yasaya itiraz edilmesini istediği öğrenildi.

MENFAAT SAĞLANDI MI?

Skandalda söz konusu Çin sermayeli e-ticaret firmasından bir menfaat sağlanıp sağlanmadığı soruşturulacak. Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerinin aldığı 500 bin TL’lik rüşvetin yine aynı şirkete iade edilip edilmediğinin de soruşturulacağı, iade edilmediyse vergi kaçakçılığı noktasında da ayrı bir soruşturmanın açılacağı belirtiliyor.

DÜNYA
Paris'te aksiyon dolu gece: Etraf bir anda polislerle çevrildi herkes alandan uzaklaştırıldı

GÜNDEM
RTÜK’ü dava eden LGBT’lilere mahkemeden ‘emsal’ olacak karar: Aile kurumunu korumak devletin görevidir

DÜNYA
Bakü ve civar illerde de hissedildi: Azerbaycan'da 5,7 büyüklüğünde deprem