Dünya 3’lü zirveye kilitlendi

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2022, Rusya-Ukrayna savaşında gelinen kritik eşikte “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” temasıyla toplanıyor.

Kıymet Sezer
Mevlüt Çavuşoğlu

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2022, Rusya-Ukrayna savaşında gelinen kritik eşikte “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” temasıyla toplanıyor. Forum çerçevesinde Rusya ile Ukrayna arasında üst düzeyde ilk temas bugün Antalya’da sağlanacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun arabuluculuğunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba bir araya gelecek.

İKİ TARAFIN ENDİŞELERİNİ GÖZETEN YAKLAŞIM

Üçlü formattaki toplantının barış ve istikrar yönünde önemli bir adım olmasını hedefleyen Ankara, arabuluculuk masasına her iki tarafın endişelerini gözeten bir yaklaşımla oturacak. Bu doğrultuda Rusya’nın sınır güvenliği, Ukrayna’nın ise toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını temin edecek çözüm arayışı öne çıkıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/10/12/26/resized_4e52e-a415f43fdmitrokuleba.jpg

LİDERLERİ BULUŞTURMA ÇABASI

Türkiye bölgesel barış ve istikrarın tesisinde diyaloğa dayalı çözüm arayışlarının devamını önemsiyor ve siyasi çözüme fırsat veren adımların karşılıklı atılabilmesi için tüm kanalları aktif olarak işletiyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/10/12/26/resized_a4c01-19500bccsergeylavrov.jpg

ÇAVUŞOĞLU SAYESİNDE

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, görüşme için Lavrov’un masaya Rus propagandasıyla değil olumlu taleplerle geleceğini düşündüğünü açıkladı. Kuleba, “10 Mart’ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek. Erdoğan, Putin’i mi yoksa Çavuşoğlu mu Lavrov’u ikna etti bilmiyorum ama görüşme yapılacak” dedi.

GÜNDEM
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu duyurdu: Antalya'da Ukrayna zirvesi

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik Antalya zirvesi öncesi mesaj: Kalıcı ateşkese kapı aralasın