Terör soruşturması kapsamında gece Diyarbakır'daki evinde gözaltına alınanHDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanması talebiyle sevk edildiği Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
Terör soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklanması talebiyle sevk edildiği Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
6 tutuklu 3 serbest
DP'ye yönelik operasyonda aralarında eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da olduğu 12 milletvekili gözaltına alınmıştı. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik ve Gülser Yıldırım hakkında tutuklama kararı verildi. Ziya Pir, İmam Taşçıer savcılıktan, Sırrı Sürreya Önder ise mahkemeden serbest bırakıldı.
HDP'ye operasyonun kilit günleri
Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması süreci, 17 Mart 2016'da, başbakanlık görevini yürüten Ahmet Davutoğlu'nun, "parti ayrımı gözetmeden dokunulmazlıkların kaldırılması" çağrısıyla başladı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi içeren anayasa değişikliği, 20 Mayıs'ta halk oylamasına gerek kalmadan Meclis'te 376 oyla kabul edildi. Anayasa Mahkemesi, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin iptal başvurusunu 3 Haziran'da reddederken, Adalet Bakanlığı ise TBMM tarafından iletilen 139 milletvekili hakkındaki 682 dosyanın tamamını 22 Haziran'da ilgili savcılıklara gönderdi. MHP Genel Başkanı Bahçeli, CHP Antalya Milletvekili Baykal, AK Parti Adana Milletvekili Ünüvar gibi isimler ifade vermeye giderken, HDP'liler ise ifade vermeyi kabul etmedi. İfade vermeye gitmeyen ve aralarında HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ile Yüksekdağ'ın da bulunduğu HDP'li bazı milletvekilleri başsavcılıkların talimatları doğrultusunda DTK, KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için gözaltına alındı.