Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hayvan hakları talimatı:  Meclis kapanmadan yasayı çıkarın

AK Parti MYK’da uzun süredir üzerinde çalışılan hayvan hakları tasarısı da ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis kapanmadan kanunun çıkarılmasını istedi. Taslağa göre, hayvanlara barınak yapılması ve kısırlaştırılması için belediyeler bütçelerinden zorunlu para ayıracak. Belediyeler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sokak hayvanlarının beslenmesi için belirleyeceği yerlere de barınak yapacak. MYK’da hayvana karşı işlenen suçlara verilen cezaların ertelenmemesi de gündeme geldi.

Osman Özgan
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan MYK toplantısında uzun süredir üzerinde çalışılan Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişiklik masaya yatırıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın sunum yaptığı konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Meclis kapanmadan bu kanunu çıkarın” talimatını verdiği öğrenildi. Son şekli verilecek düzenlemenin, TBMM gündemine getirilmesi planlanıyor.

GÜNDEM
Hayvan Hakları Yasası'nda sona gelindi: MYK'da gündeme gelecek

SUÇLAR CEZA KANUNU’NA

GÜNDEM
Adalet Bakanı Gül'den Hayvan Hakları Yasası için "geri sayım başladı" mesajı

“CEZALAR ERTELENMESİN”

Toplantıda, hayvana karşı işlenen suçlarla ilgili verilen cezaların ‘erteleme’ olmaksızın uygulanmasının da gündeme geldiği öğrenildi. Ancak bunun infaz kanununda yapılacak bir değişiklikle yapılabileceği belirtiliyor. Daha önce toplumdaki cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için kişinin aldığı ceza uyarınca belirli süre cezaevinde kalmasını öngören düzenlemeden vazgeçilmişti. Mevcut sistemde 18 ayın altında ceza alan biri cezaevine hiç girmiyor. Önümüzdeki süreçte bu konuda getirilebilecek bir düzenleme, hayvana karşı işlenen suçları da kapsayacak.

Pitbull’lar parka giremeyecek

Hayvanı canice öldürene 4 yıl

Düzenlemeyle, savcıya, hayvana eziyet, işkence gibi suçlarda resen soruşturma açabilme yetkisi de getirilmesi planlanıyor. Taslakta, öngörülen bazı suçlar ve hapis cezaları şöyle: