‘Bavulda ilaç’ operasyonu

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda bir kişinin valizinde, tanesi 150 euro olan kanser ilacının da aralarında bulunduğu ''ithali izne bağlı'' bin 202 ilaç bulundu. Toplam piyasa fiyatı 232 bin YTL olan ilaçlara el koyuldu

‘Bavulda ilaç’ operasyonu

İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, Adnan Menderes Havalimanı'nda bir kişinin valizinde, ağır hastalıklarda kullanıldığı belirlenen bin 202 ilaç ele geçirdi. İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, Almanya'dan gelerek Adnan Menderes Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yapmak isteyen A. B'nin valizinde çok sayıda ilaç olduğunu fark etti. A. B'nin valizini açtırarak inceleme yapan ekipler, çantada 769 adet hap ele geçirdi.

Olayla ilgili inceleme başlatan ekipler, A. B'ye ait ikinci bir valizin daha sonra limana ulaşacağını belirledi.

A. B'nin ikinci valizinin Adnan Menderes Havalimanı'na ulaşmasının ardından yapılan aramada 433 hap daha ele geçirildi.

143 ÇEŞİT İLAÇ BULUNDU

İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün, yaptığı açıklamada, zanlının yanındaki ve daha sonra havalimanına gelen valizlerinde toplam bin 202 adet ilacın bulunduğunu bildirdi. Türkiye'ye ilaç getirilmesinin Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde yapıldığını, bunun haricinde kullanıcı olarak getiren kişilerin yanlarında reçetelerinin bulunması gerektiğini anlatan Bütün, ele geçirilen ilaçlarla ilgili incelemede, valizde 143 farklı ilacın bulunduğunun tespit edildiğini ve durumun Sağlık Bakanlığına bildirildiğini belirtti.

Bütün, ilaçların listesiyle ilgili Sağlık Bakanlığı’nda yapılan incelemede, büyük bölümünün kanser, hormon ve ağır hastalıklarda kullanılan ilaçlar olduğunun tespit edildiği, bazılarıyla ilgili bilgiye ise rastlanılmadığını öğrendiklerini ifade etti.

İlaçların piyasa fiyatının 100-150 eurodan başladığı, ele geçirilen ilaçların toplam piyasa fiyatının 232 bin YTL olduğu, bu ilaçların ticari amaçla Türkiye'ye getirildiğinin tahmin edildiği öğrenildi.

Türkiye'ye girişleri "şarta, izne ve kısıntıya" tabi oldukları belirtilen haplara el konulurken, A. B'nin, hakkında düzenlenen evraklarla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildiği öğrenildi.

45 ton kaçak yakıt ele geçirildi

Fatih Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınan izinle sahilde demirli bulunan "Kaya 1" adlı bir deniz tankerine düzenlenen operasyonda, 15 ton kaçak mazot ele geçirilirken, tanker sahibi, kaptanı ve çalışanları gözaltına alındı. Uşak'ın Banaz ilçesinde de, "Nurpet Petrol" adlı işyerinde "kaçak akaryakıt" bulunduğu ihbarı üzerine yapılan operasyonda, istasyonun arka bölümünde yer altına gömülü 2 tankta toplam 29 bin 436 kilogram kayıt dışı akaryakıt bulundu. Alınan numunelerin tahlilleri sonucu akaryakıtın, "otomotiv yakıtları dizel özellikleri"ne uygun olmadıkları anlaşıldı. Gözaltına alınan V. D. ve H. Ç. isimli işyeri yetkilileri, Banaz Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi.