Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmalarında varılan sonucu, işçi ve işveren heyetlerinin katılımıyla Bakanlıkta düzenlediği toplantıyla açıkladı.
Asgari ücretin esas manasıyla bir sosyal koruma ücreti olduğunu ifade eden Işıkhan, asgari ücretin çalışma hayatındaki ücret politikalarının en alt sınırını temsil ettiğini söyledi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun nihai hedefinin tüm tarafların görüş ve talepleri ile mevcut sosyo-ekonomik koşullarını gözeterek söz konusu sınırı belirlemek olduğunu vurgulayan Işıkhan, şöyle konuştu:
"Bakanlık olarak bu süreçte asli görevimiz ise işçi ve işveren temsilcilerimiz arasında bir hakem rolü üstlenmektir. Ben öncelikle, bu süreci olumlu ve makul yaklaşımlarıyla ortak bir mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay'a ve TİSK Başkanı Sayın Özgür Burak Akkol'a ve komisyon üyelerine teşekkür ediyorum. Gerek işveren tarafımız gerekse işçi tarafımız gerçekten de hem çalışanlarımızın ve işverenlerimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hem de ülkemizin mevcut şartlarını son derece rasyonel bir düzlemde ele alarak en uygun noktada fikir birliğine varmışlardır. Bu süreçte çalışanlarımızın refahı noktasında büyük özveri gösteren TİSK Başkanımız Özgür Bey'e de özel teşekkür etmek istiyorum. Burada bir asgari ücret alt sınırı belirlemenin yanı sıra, sorunların çözümü noktasında toplumsal mutabakata katkı sağlayacak her türlü yapıcı yaklaşımın sergilenmesini de çalışma hayatımızın geleceği açısından çok çok önemli bulduğumu özellikle vurgulamak istiyorum."
2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?
Vatandaşları enflasyona ezdirmeme ve işçi, işveren ve istihdamı aynı anda koruma kararlılığına liderliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Işıkhan, yeni asgari ücretle ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak net asgari ücreti, 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun inşallah. Bu rakamla net asgari ücrete, önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre ise kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunmaktadır. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Devletimiz, tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işverenin ve tüm vatandaşlarının yanında yer almaya devam edecektir. Türkiye Yüzyılı, emekçisinin, üretenin, işverenin ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir."
"Yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diliyorum"
Işıkhan, yatırım, üretim, istihdam vizyonuyla geleceğin güçlü Türkiye'sinin inşası için katma değer üretmeye devam edeceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar olduğu gibi bugünden itibaren de çalışma hayatının tüm ihtiyaçlarını, tüm paydaşlarımızla istişare, ortak akıl ve güç birliği içerisinde karşılamayı sürdüreceğiz. Bu anlayışla kalkınma hamlemizin en büyük itici gücü olan sosyal barışı ve çalışma barışını korumaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı'nı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, emeğin ve üretimin yüzyılı yapmaya kararlı olduğumuzu da bir kez daha buradan ifade ediyorum. Yeni asgari ücretin çalışan, üreten ve büyüyen ülkemiz için ve aziz milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum."
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?
Net Asgari ücret 17.002 TL
Brüt Asgari ücret 20.002TL
İşverene maliyeti ise SGK'ya borcu yoksa 23.502.76 TL
ATALAY: BİZİM TALEBİMİZ 18 BİN LİRA İDİ
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ise gerçekleştirdikleri toplantıda TÜRK-İŞ'in talebini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştığını dile getirerek, "Bizim talebimiz 18 bin lira idi ve bu müzakerelerin yılda 2 kere yapılmasıydı. Pazardaki, marketteki fiyatlar durmadan da asgari ücreti konuşmanın bir anlamı yok. Ama maalesef fiyat artışları ortada. O yüzden dedik ki, ‘Asgari ücret 18 bin lira olsun, yılda 2 kere zam olsun'. Ama Sayın Bakanımızın işveren temsilcileriyle anlaştıkları rakam 17 bin lira. Asgari ücret, başlangıç ücreti olmasına rağmen maalesef geçim ücreti oldu. İşverenlerin yüzde 90'ı bu asgari ücretin üstünde bir ücret vermiyor. İnsanlara ‘Bu ücretle' geçinin diyor. Enflasyon durmadığı müddetçe yılda bir kere zamla milletin talebini yerine getiremeyiz" dedi.
AKKOL: İŞÇİ, İŞVEREN, DEVLET BİR AİLEDİR
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise süreç boyunca dengeli ve tüm taraflara fayda sağlayacak bir ücretin önemini aktardıklarını söyleyerek, "Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. İşçi, işveren, devlet bir ailedir. Buna canı gönülden inanıyoruz. Bugün bazı görüş ayrılıkları olmuş olabilir; ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız. Bu masadan kalkıp, çalışma hayatının diğer odak alanları için yeni masalara oturacağız, oralarda anlaşmalar sağlayacağız. Kutuplaşmak, çatışmak, ayrışmak bu aileye yakışmaz. Asgari ücret bir taban ücrettir. Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır. Bu sebeple belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işletmelerimize de ilave adımları atma çağrısında bulunmak istiyorum” diye konuştu.