17Ağustos 1999 yılında merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7,4 şiddetindeki Marmara Depremi’nin üzerinden 19 yıl geçti. 7 bin 480 kişi hayatını kaybettiği depremde 35 bin 180 konut ve 5 bin 770 iş yeri yıkıldı. AFAD, Kızılay, İHH ve AKUT, "İstanbul’un Afetlere Hazırlık Çalıştayı’nda" bir araya gelerek, Marmara bölgesinde beklenen olası deprem riskine karşı yaptıkları çalışmaları anlattı.
YÜZ BİNLERCE İNSANA ULAŞACAK
1999 yılında Merkez Üssü Gölcük’te ve 2011 yılında Van’da meydana gelene depremlerin Türkiye için milat olduğunu söyleyen Türk Kızılayı Afet Koordinatörü Dr. İlhan Öztürk, "İstanbul için her zaman en kötü senaryoya göre hazırlık yapıyoruz. Marmara bölgesi başta olmak üzere ülkemizin neresinde olursa olsun yaşanacak deprem felaketine karşı her türlü önlemi aldık. Türk Kızılay’ı olarak bir öğünlük yemek dağıtım kapasitemizi 400 bine çıkarttık. Aynı anda barınma ihtiyacını 220 bine taşıdık. 23 yerel müdahale merkezlerimizle ülkemizin dört bir yanında anlık müdahale yapabilme kapasitesine sahibiz" dedi.
MARMARA YENİDEN AYAĞA KALKTI
Marmara depreminde altyapı, üstyapı, haberleşme ve lojistik alanında büyük yıkımın yaşandığını kaydeden AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) Grup Başkanı Erkan Doğanay, 19 yılda Marmara Bölgesi'nin yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi. "İlk on senede kendimizi toparladık. Sonraki 9 yılda ise arama kurtarmada çağ atladık" diyen Doğanay, AFAD'ın olası afet sonrası müdahale edecek araç sayısını da açıkladı: "AFAD bünyesinde bulunan 115 hafif tonaj, 101 orta tonaj 23 mobil Koordinasyon TIR’ı 103 8x8 Amfibik aracı ile olası afetlere karşı hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Stok olarak Türkiye’nin çeşitli noktalarında bulunan depolarımızda 82 bin 804 çadır, 9 bin 651 mutfak seti, bin 456 yatak, 25 bin 402 çarşaf-yastık seti ve 76 bin 814 battaniyemiz mevcut."
Gönüllülerle anlık müdahale
81 ilin tamamında yapılanmasını tamamlayan ve 55 ilde arama kurtarma çalışması yürüten İHH temsilcileri de olası afetlere karşı aldıkları önlemleri açıkladı. Afetlere karşı anlık müdahale birimlerinin bulunduğunu söyleyen İHH İnsani Diplomasi Koordinatörü Mustafa Keskin, “Konusunda uzman olan binden fazla gönüllümüzle birlikte afetlere karşı anlık müdahale ediyoruz” şeklinde konuştu.
Marmara Depremi sonrasında STK’lar arasında yaşanan iletişim sıkıntılarına değinen AKUT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı, “Deprem sonrası anlık müdahale konusunda ciddi zorluklar yaşadık. Düzensiz müdahaleler yerine ortaklaşa yardım çalışmalarını yürütebilmek adına ciddi adımlar atıldı. STK’lar olarak birliğimizi arttırdık” dedi.