Anayasada 3 kriter

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu ve millet iradesini yansıtacak sivil anayasa çalışmalarının 3 sacayağı olacak. Bunlar cumhuriyet, üniter yapı ve demokrasi. Yeni anayasa çalışmaları, bu üçlüyü güçlendirecek esaslar üzerinden yürütülecek. Mevcut anayasanın birçok hükmü eskirken bazı hükümler de terk edilmiş. Oy kullanma hariç şu anda anayasal sistem içerisinde elektronik demokrasiye ilişkin esaslar yer almıyor. Yeni anayasa çalışmalarında elektronik demokrasinin tartışılabileceği ve buna ilişkin esasların belirlenebileceği belirtiliyor.

Osman Özgan
Fotoğraf: Arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından yeni anayasanın nasıl yapılacağı, nelerin değişeceği tartışılıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de destek verdiği yeni anayasa çalışmalarının çerçevesi ve konu başlıklarının şöyle olması bekleniyor: Millet iradesini yansıtacak sivil anayasa çalışmalarının 3 sacayağı olacak. Bunlar, cumhuriyet, üniter yapı ve demokrasi. Yeni anayasa çalışmaları, bu üçlüyü güçlendirecek esaslar üzerinden yürütülecek.

GÜNDEM
Yeni anayasa vakti geldi: Şeffaflık vurgusu

HAK VE ÖZGÜRLÜKLER SİSTEMATİĞİ

GÜNDEM
Yeni anayasa: İlk günden bahane

YENİ ANAYASADA E-DEMOKRASİ

GÜNDEM
Anayasa panikletti

KURUMLAR YENİDEN DÜZENLENECEK

Anayasada yer alan Anayasa Mahkemesi, Yükseköğretim Kurulu, Devlet Denetleme Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu gibi kurumlar yeni bir bakış açısıyla yeniden değerlendirilecek. Kimi kurumlar yeniden dizayn edilecek, kimi kurumların ise yeni anayasa da olup olmayacağı ya da nasıl olması gerektiği ele alınacak.

Sistematik bütünlüğü yok