Yeni Şafak Kayseri Buluşmaları, dün gerçekleştirilen “Anadolu Sermayesi; Yükselen Değerler Ve Yeni Türkiye” paneli ise sona erdi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gazetemiz yazarlarından Murat Aksoy'un yönettiği panelde, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Süleyman Yaşar, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve gazetemiz yazarlarından Hakan Albayrak, Türkiye'nin Anadolu sermayesiyle gelişen ve değişen yeni ekonomik yapısını konuklarla paylaştı.
İLK 500'DE ANADOLU
Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci'nın da katıldığı panelde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Türkiye'nin son yıllardaki değişimi, Anadolu sermayesinin güçlenmesiyle mümkün oldu” dedi.
Boydak, Hasçelik, Bağkale gibi kuruluşları Anadolu'daki sıçramanın örnekleri olarak gösteren Vardan, 1980'lerden sonra ortaya çıkan bu yapılanmanın bazı tekelleri de rahatsız ettiğini dile getirdi. 28 Şubat sürecinde neyin ve niçin yapıldığını sorgulamak gerektiğinin altını çizen Vardan, şunları söyledi: “Bu pastanın büyümesi anlamına geliyordu. Ancak bazı kesimler bu hareketi ideolojik bir hareket olarak algıladı. Bu güç, potansiyelini arttırınca 1990'ların sermayesini de geçmeyi bildi. Toplam ihracatın yüzde 54'ünün Anadolu'dan yapıldığını düşünecek olursak bunu daha iyi görebiliriz. İlk 500 listesine baktığımızda Anadolu menşeli firmalar her geçen gün daha fazla yer alıyor.”
YENİ BİR MEYDAN OKUMA
MÜSİAD'ın da bu süreci desteklediğini, 20 yıl içinde sermayeye katkı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda birçok firmanın kuruluşunu da tetiklediğini anlatan Vardan, “Şimdi yeni bir meydan okumayla karşı karşıyayız. Artık bu yeni döneme herkesin çok iyi hazırlanması gerekiyor. Uluslararası arenada rekabetçi olabilmek için yüksek ahlak ve yüksek teknolojiye ihtiyacımız var. Markalaşmaya daha fazla önem vermeliyiz. Yüksek katma değerli üretim yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
İstanbul'dan farkı var
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Süleyman Yaşar, panelde yaptığı konuşmada, “Anadolu Sermayesi ile İstanbul sermayesi arasında bir fark yoktur diyorlar. Bu doğru değil. Anadolu sermayesi rekabet isterken, İstanbul sermayesi hükümetten destek bekler” dedi. İstanbul sermayesinin temsilcisi TÜSİAD'ın 'IMF'den para alın, 35 milyar doları bize dağıtın' dediğini, Anadolu sermayesinin temsilcisi MÜSİAD'ın ise 'IMF'ye gerek yok' dediğini hatırlatan Yaşar, “Peki neden, fark yok, dediler. Çünkü referandum ardından ortaya çıkan sonuç bu yorumu yaptırdı. Anadolu demokrasi istiyor. İstanbul sermayesi ise “Anadolu bizim bayiliğimizi yapsın” istiyor. İstanbul sermayesi maliyede IMF, siyasette asker vesayeti istiyor. Demek ki arada büyük talep farkı var” dedi.
Kayserililer büyük ilgi gösterdi
Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların büyük ilgi gösterdiği panelde, gazetemiz yönetim kadrosundan Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, Genel Müdür Mehmet Ziya Gökalp, Reklam Müdürü Abdullah Hanönü, Abone ve Dağıtım Müdürü Fatih Tural, Yurt Haberler Müdürü Kadir Demirel, Mali Koordinatör İsa Gümüş hazır bulundu. TV Net'ten canlı yayınlanan panelin sonunda Genel Yayın Yönetmenimiz Yusuf Ziya Cömert, katılımcılara teşekkür etti.
Bölgesel entegrasyon
Panelde konuşan Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Hakan Albayrak, Türkiye'nin bölgesel entergrasyonu düşünmesi gerektiğini söyleyerek, “Mavi Marmara olayından sonra 100 yıllık psikolojik fitne de yıkıldı. Arapların Türklere, Türklerin Araplara karşı önyargılı yaklaşımları son dönemlerde yıkılmıştır. Mavi Marmara'dan sonra bu psikolojik duvar yerle bir olmuştur” dedi.
2011'e yeni destek paketi
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Anadolu sermayesinin neredeyse tamamının KOBİ olduğunu belirtirken, 'proje esaslı destekleme' modeliyle onlara daha fazla destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Kaplan, “Devir işbirliği, güçbirliği yapma devri. Ar-Ge yapan, iş fikri geliştiren KOBİ'lere 1 milyon liraya kadar destek veriyoruz. 2011 için de şirketlerimiz için ciddi bir destek paketini devreye sokacağız” dedi.