Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesiyle emekli olacakların sayısı belli oldu: EYT ile kimler emekli olacak?

EYT şartları neler? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kimleri kapsıyor? sorularına yönelik açıklama ardı ardına geliyor. Çalışma ve Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “EYT ile ilgili çalışmalarımız tamamlandığı zaman aralık ayında TBMM'ye intikal ettireceğiz." diye konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, EYT düzenlemesinden ilk etapta yararlanacakların yaklaşık sayısını açıkladı. Sarıeroğlu, "Düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde" dedi. Peki EYT ile kimler emekli olacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar son durum ne, EYT kime vuruyor, kimleri kapsıyor? EYT ne zaman çıkacak? İşte son dakika EYT haberleri.

EYT ile kimler ne zaman kaç kişi emekli olacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT ile ilgili sıcak gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş'ın açıklamaları sonrasında son açıklama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu’ndan geldi. İşte EYT'nin yasalaşacağı kritik tarih...

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/02/10/09/resized_966aa-59aee7d2jucc88lidesarc4b1erogcc86lueytaccca7c4b1klamasc4b1.jpg

EYT’den kimler yararlanacak, kaç kişi EYT ile emekli olacak?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, EYT düzenlemesinden ilk etapta yararlanacakların yaklaşık sayısını açıkladı. Sarıeroğlu, "Düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan EYT açıklaması

EYT konusunda bir son dakikası da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/02/10/11/resized_9a3c8-ba48b7b6akpartigrupbascca7kanvekilielitascca7eytaccca7c4b1klamasc4b1.jpg

EYT ne zaman yasalaşacak?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/02/10/12/resized_52a56-090ee5fcbakanvedatbilgin27deneytaccca7c4b1klamasc4b1.jpg

EYT ne zaman Meclis’e gelecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından EYT'de son durum açıklamasında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TRT Haber'deki programında EYT konusuna yeniden değindi. Bakan Vedat Bilgin, "EYT’lilerin sorunun çözümüne yönelik bir çalışma içindeyiz. Tek tip bir düzenleme olacak. Bütün çalışanların gerçek verileri elimizde. Biz bu çalışmayı aralıkta Meclis’e sunacağımızı duyurduk. Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil" dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ilgili Bilgin, şunları söyledi; "Bizim emeklilik sistemimizdeki denge bozulmuş. Bunu etkileyen faktörlerden biri de nüfustaki yaşlanma. Biz burada Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın sorunun çözümüne yönelik bir çalışma içindeyiz. Tek tip bir düzenleme olacak. Bütün çalışanların gerçek verileri elimizde. Biz bu çalışmayı aralıkta Meclis'e sunacağımızı duyurduk. Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil” dedi.

MHP’den EYT açıklaması

EYT kimleri kapsıyor?

Hürriyet yazarı Noyan Doğan konuyu köşesine taşıdı. İşte Doğan’ın yazısı: "Daha açık bir anlatımla; 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. İşte, EYT’li dediklerimiz de bu kesim.

Staj sigortası EYT düzenlemesinde var mı?

Staj sigortası ile ilgili harekete geçildi, emeklilik tarihini öne çekecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin son yaptığı açıklamada konu ile ilgilii, "Biliyorsunuz stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir. EYT çalışmamız tamamlandığı zaman bu soru da aydınlanmış olur" ifadelerini kullanmıştı.

"Sosyal güvenlik mevzuatımıza bakıldığında hakikaten stajyerler arasında emeklilikte avantaj sağlayan hizmet borçlanmaları açısından eşitliğe aykırı düzenlemelerin bulunduğu hemen göze çarpmaktadır.

Keza SGK uygulamasında hâlen avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk altı ay mahkemelerde, kalan altı ay da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile kuruma başvurmaları hâlinde bu süreleri borçlanabilmektedir. Yine 1416 Sayılı Kanun uyarınca yurt dışında geçen öğrenim süreleri, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri hatta doktora veya tıpta uzmanlık öğreniminde geçen süreler borçlanılarak emeklilik başlangıcında dikkate alınmaktadır. Ancak diğer stajyerler ile çırakların bu hakkı bulunmamaktadır.

Anayasanın eşitlik ilkesi gereği bu kesimin de borçlanma hakkından faydalanması gerektiği kanaatindeyim. Kaldı ki stajyerlerin bütçeye çok büyük yük getirmesi de söz konusu değildir.

Staj sigortası olanlar nasıl emekli olur?

Staj sigortası teklifinde neler var?

Söz konusu Kanun Teklifinde;

Görüldüğü üzere TBMM’ye en son verilen inceleme konusu Kanun teklifi hakikaten stajyer ve çırakların tüm sorunlarını çözebilecek maddeleri ihtiva etmektedir. Ancak daha önceden de bu yeni kanun teklifine benzer muhalefet milletvekillerince birçok teklif verilmişti. Ama yasalaşmadı. Umarız bu kez yasalaşır ve stajyerler arasında borçlanma ve dolayısıyla emeklilik yönünden eşitlik sağlanmış olur.

EYT nedir, Emeklilikte Yaşa Takılanlar kimleri kapsıyor?

EYT'de kademeli emeklilik var mı, olacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT'de yaş kaç olacak?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/02/03/21/resized_ad5ca-8dea437byeniasgariucc88cretzammc4b12023ocakasgariucc88cretzamoranc4b1.jpg

Nedir bu EYT? İşte geçmişten günümüzü Emeklilikte Yaşa Takılanlar detayları

4447 sayılı kanun geride milyonlarca mağdur bıraktı. O mağdurlar emeklilikte yaşa takıldı.

Emeklilik yaşı ne zaman düşürüldü?

İlk SGK işe giriş bildirgesi sadece çalışan ile işveren arasındaki akit değil. Aynı zamanda devletin çalışma hayatıyla ilgili tuttuğu ilk kayıt. İşe başlama tarihi emekli olunacak zamanı da tayin ediyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar 23 yıldır Türkiye'nin gündeminde. Çözüme yönelik formülün yeni yılla birlikte hayata geçmesi bekleniyor.

ÖZGÜN
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan son dakika asgari ücret açıklaması: 2023 asgari ücret ne kadar zamlanacak?