EYT’nin yasalaşacağı tarih netleşti: İşte Emeklilikte yaşa takılanlar Meclis takvimi

EYT ne zaman Meclis’e gelecek? sorusu emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesini bekleyenlerin gündeminde yer alan konuların başında geliyor. 516 bin sözleşmeli personelin mevcut olduğunu kadro konusunda çalışmanın Cumhurbaşkanına sunulma aşamasında olunduğunu duyuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda da "tamamladık diyebilirim. Biz bu çalışmayı aralıkta Meclis'e sunacağımızı duyurduk. Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil” dedi. dedi. Peki EYT'de son durum ne? Emeklilik şartları neler, kim ne zaman kaç prim gün sayısı ve kaç yaşında emekli olur? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ve emeklilik sistemine ilişkin detaylar.

EYT son durum ne? Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi bitti mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar () düzenlemesinde yönelik ardı ardına açıklamalar geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Taşeron işçilerle ilgili bir soru üzerine Bilgin, kamuya kadrolu geçişlerle ilgili zamanın henüz belli olmadığını, ancak çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Bakanlık olarak şu anda üzerinde çalıştıkları konuları aktaran Bilgin, "" dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/03/11/24/resized_15f0d-74b15097vedatbilgineytsondakikaaccca7c4b1klamasc4b1.jpg

EYT ne zaman yasalaşacak?

EYT düzenlemesi nasıl olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ilgili şunları söyledi; " dedi.

TÜRK-İŞ’ten EYT açıklaması

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, tüm taşeron işçilere kadro verilmesini ve emeklilikte yaşa takılanların (EYT) tamamının yasa kapsamına alınmasını istediklerini söyledi.

Çalışma hayatındaki güncel sorunlara değinen Atalay, şu değerlendirmeyi yaptı:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/03/11/28/resized_aef7b-194d225femekliscca7artlarc4b1.jpg

Ne Zaman Emekli Olurum - Sosyal Güvenlik Kurumu

Ne zaman emekli olacağınızı SGK sitesi üzerinden aşağıdaki bilgileri doldurarak öğrenebilirsiniz. Emeklilik yılınızı öğrenmenin bir diğer yolu ise e devlet üzerinden yapılabilmekte.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/14/05/28/resized_11706-3be8b2f5sgknezamanemekliolurum.jpg

SGK emeklilik sorgulamak için

Emeklilik sistemi nedir?

Emeklilik, insanların çalışma gücü ve yeteneklerini yitirip, çalışma hayatından ayrılmalarıyla gelir kaynaklarının ortadan kalkması üzerine kazandıkları haktır. Emeklilik sayesinde, prim ya da kesenek ödeyen işçi, memur ya da bağımsız çalışanların yasayla belirlenmiş bir süre sonunda işten ayrılarak, bir hizmet karşılığı olmaksızın aylık alması sağlanır.

19. yüzyıla kadar birçok sosyal hak gibi emeklilik veya emekli aylığı olmadığı için, çalışanlar genellikle ölene kadar ya da kişisel ve ailelerine ait servetleri ölçüsünde çalışma hayatının içinde yer alırlardı. Bu hakkın kullanılabilir hale gelmesi, on dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru, sosyal güvenlik sistemlerinin gelişmeye başlamasıyla söz konusu olmuştur.

Günümüzde çoğu gelişmiş ülkede, insanların ilerleyen yaşlarda işgücünün dışında kalmalarından dolayı mağduriyete uğramamaları için sosyal güvenlik sistemleri geliştirilmiş, çalışanlara emeklilik hakkı tanınmıştır.

Emekli aylıkları çalışanlardan kesilen primlerle karşılanabildiği gibi doğrudan devlet tarafından da karşılanabilir. Buna rağmen halen çoğu gelişmekte olan ülkede işgücünden ayrılanların geçimi aileleri tarafından sağlanmaktadır. Emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. 55-70 aralığında değişebilen emeklilik yaşı, cinsiyete göre de değişebilir. Çoğunlukla tehlikeli ya da yıpratıcı olarak adlandırılan meslek dallarında çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınır. Ayrıca bu iş kollarından emeklilik hakkı kazananların emekli aylıkları diğer iş kollarına nazaran daha yüksektir.

Bununla birlikte, emeklilikle ilgili sorunlar ülkeden ülkeye ve zamana göre değişmektedir. Sağlık ve beslenme ile ilgili gelişmelerin ortalama insan ömrünü uzattığı gelişmiş ülkelerde bile gelir yetersizliği nedeniyle emeklilerin ikinci bir iş talebi artmaktadır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/03/11/28/resized_6a5bf-311eedc3emeklilikyascca7primgucc88nsayc4b1sc4b1ccca7alc4b1scca7mayc4b1lc4b1.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/03/11/28/resized_b7300-6b26e324engelliemeklilikscca7artlarc4b1.jpg

Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları

MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır:

ÖZGÜN
Türkiye’nin en büyüğü: Etlik Şehir Hastanesi ne zaman açılıyor?

ÖZGÜN
TOKİ’den son dakika bir konut kampanyası müjdesi daha! Üç adımda yeni konut hamlesi