Eşit ağırlık puanıyla alınabilecek 4 yıllık bölümler, iş imkanları açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu bölümlerden mezun olanlar, kamu ve özel sektörde pek çok farklı alanda iş bulabilirler. Peki Eşit Ağırlık Bölümleri ve Eşit Ağırlık Meslekleri Nelerdir? 4 Yıllık ve 2 Yıllık Üniversite Eşit Ağırlık (EA) Meslekleri ve Bölümleri Nelerdir? İşte detaylar.
YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
YKS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir.
YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN?
Geçtiğimiz yıl YKS tercihleri 27 Temmuz tarihinde alınmaya başlamış ve 8 Ağustos'ta sona ermişti.
2024 YKS tercih kılavuzunun da bu yıl 17 Temmuz tarihinde sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yayımlanması bekleniyor.
2 ve 4 yıllık eşit ağırlık bölümleri taban puanları ve başarı sıralaması
YKS 2023 sonuçları beklenirken 2 ve 4 yıllık eşit ağırlık bölümleri taban puanları ve başarı sıralaması araştırılan konular arasında yer alıyor. Eşit ağırlık başarı sıralamasına veya taban puanına göre öğrenci alan 2 ve 4 yıllık bölümler, tercih işlemlerinde adayların yardımcısı olacak.
YKS 4 yıllık eşit ağırlık bölümleri
YKS 2 yıllık eşit ağırlık bölümleri
4 yıllık bölümlerin başarı sıralaması
4 yıllık bölümlerin başarı sıralaması aşağıdaki gibidir:
Tıp Fakültesi: 527,444
Diş Hekimliği Fakültesi: 518,224
Eczacılık Fakültesi: 507,407
Hukuk Fakültesi: 489,063
Mühendislik Fakültesi: 481,425
Mimarlık Fakültesi: 473,863
İktisat Fakültesi: 466,301
İşletme Fakültesi: 458,739
Psikoloji Fakültesi: 451,177
Hemşirelik Fakültesi: 443,615
Başarı sıralaması nedir?
Başarı sıralaması, bir öğrencinin bir sınavda aldığı puana göre diğer öğrenciler arasında elde ettiği sıralamasıdır. Başarı sıralaması, öğrencilerin bir programa kabul edilme şansını belirlemede önemli bir faktördür.
Başarı sıralaması her yıl değişir mi?
Başarı sıralaması, her yıl değişir. Bu, sınava giren öğrenci sayısının değişmesi, sınavın zorluğunun değişmesi ve sınavın ağırlığının değişmesi gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Başarı sıralaması ne işe yarar?
Başarı sıralaması, bir öğrencinin bir programa kabul edilme şansını belirlemede önemli bir faktördür. Ancak, başarı sıralaması tek başına yeterli değildir. Öğrencilerin, bir programa kabul edilme şansını artırmak için diğer faktörleri de dikkate almaları gerekir. Bu faktörler, öğrencinin not ortalaması, sınavda aldığı puan, katıldıkları aktiviteler ve yazdıkları kompozisyonlar gibi faktörlerdir.
Başarı sıralaması, öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini planlamalarında da önemli bir faktördür. Yüksek başarı sıralamasına sahip öğrenciler, daha iyi üniversitelere kabul edilme şansına sahip olurlar. Bu, öğrencilerin daha iyi bir eğitim almalarına ve daha iyi bir kariyere sahip olmalarına yardımcı olur.
En İyi Eşit Ağırlık Meslekleri
Hukuk
Hukuk bölümü TM-3 puanı üzerinden öğrenci almaktadır. Hukuk bölümünün amacı topluma bireylerin birbirleriyle, devletle veya devletlerin ilişkilerini düzenleyen yasaların düzenlenmesi sırasında oluşan anlaşmazlıkları çözmek ve bu alanda hukukçuları yetiştirmektir. 4 yıllık lisans bölümünü tamamlayan öğrenciler daha sonra yaptıkları stajların konusuna göre hakim, savcı veya avukat olarak çalışmaya başlamaktadırlar. Bazı kişiler ise danışman olarak görev yapmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olan kişilerin iş imkanları ise oldukça geniş bir kapsamdadır. Hukuk bölümü toplamda 4 yıl okunmaktadır. 1 yılda staj süresi bulunur. 4 yıl boyunca Hukuk bölümünde bulunan tüm derslerden başarılı olan öğrenciler Hukuk bölümünü bitirip diplomalarını alabilirler.
İktisat
Ekonomik kaynakların kullanımından mal ve hizmetlerin üretimlerine, gerekli fiyat politikalarından para ve tüketim sirkülasyonlarına olmak üzere birçok unsuru içerisinde barındıran ve çok geniş bir yelpazeye sahip alana iktisat denmektedir.
Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe kendilerine yer bulan iktisat mezunları para ve ekonomiyi içeren tüm mesleklerde çalışabilmektedir. İşletmelerin muhasebe bölümleri olmak üzere bankalarda ve çeşitli bakanlıklarda ve bağlı birimlerinde iş bulabilmektedirler. Alanı geniş ve önü kapanmayacak bölümlerden bir tanesidir. Ancak burada kariyer ve kendini ispatlamak önemlidir.
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası İlişkiler bölümü savaş, nükleer silahların yayılması, terörizm, dış politika, ticaret ve ekonomi gibi konuların incelenmesini içeren bir bölümdür. Uluslararası İlişkilere geniş bir kapsamda bakıldığında ekonomi, hukuk, siyaset bilimi, sosyoloji gibi alanları kullanılarak disiplinler arası yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz. Uluslararası İlişkiler bölümü eşit ağırlık kategorisinde tercih edilmektedir. 4 yıllık lisans bölümü olan Uluslararası İlişkiler bölümü adını Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi, Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler gibi farklı pek çok isim ile karşılaşmanız mümkündür.
Psikoloji
Psikoloji bölümü üniversitelerde lisans olarak eğitim verilen toplam süresi 4 yıllık olan, psikolog ihtiyacının karşılanması amacı ile oluşturulmuş olan bir üniversite bölümüdür. Psikoloji bölümüne yönelik özel dersler de yer almaktadır. Bu bölümden mezun olmuş ve mesleği icra eden kişilere de psikolog unvanı verilmektedir. Psikoloji bölümünden yandal programlarına da başvuru yapmak mümkündür. Böylelikle çift anadal yapma şansı bulunur.
Psikoloji bölümü mezunları "psikolog" unvanı alırlar. Bu şekilde psikolog arayan kliniklerde çalışabilirler. Hem özel sektörde hem de kamuda çalışma şartları bulunmaktadır. Kamuda çalışmak için ise mutlaka KPSS sınavına girmek gerekir. KPSS sınavından gerekli puanı aldıktan sonra kamuda "Psikolog" unvanı ile görev alabilirler.
Psikoloji bölümü mezunları aynı zamanda özel sektörde de çalışabilirler. Özel sektörde psikolog kliniklerinde çalışabilirler. Aynı zamanda psikoloji bölümü mezunları kendi kliniğini de açabilirler. Kendi kliniğini açarak bu şekilde "psikolog" unvanını icra edebilirler.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
İç mimarlık ve çevre tasarımı disiplinler arası olan bir bölümdür. Canlılar için yaşanılabilecek en güzel mekanları oluşturmak ve çevrenin gerekli dizaynını oluşturma eğitimini veren bir bölümdür. İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü lisans eğitimi toplam 4 yıldır.
İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü mezunları "iç mimar" unvanı alırlar. Bu unvan ile birlikte dilerlerse kendi işlerini kurabilirler. Ya da özel şirketlerde "iç mimar" olarak görev alabilirler. İç mimarlar aynı zamanda kamuda da çalışma imkanı bulurlar. Evlerin iç tasarımını dizayn ederler ve buna yönelik tasarımlar geliştirerek evi tasarlarlar. İç mimarlar aynı zamanda evlerin iç dizaynına yönelik projelerde çizebilirler.