Fellah köftesi tarifi: Fellah köftesi malzemeleri, kalorisi, pişirme süresi ve yapılışı

Bulgur, patlıcan ve soğanın bir araya gelmesinden doğan muhteşem bir lezzet 'fellah köftesi', Adana yöresi ile özdeşir. Karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksek olan bu yemek, ince bulgurla hazırlanır. Peki, tadına doyamayacağınız en lezzetli fellah köftesi nasıl yapılır? Fellah köftesi irmikli mi irmiksiz mi olur? Fellah köftesi nasıl dağılmaz? İşte, fellah köftesi malzemeleri, kalorisi, pişirme süresi, yapılışı ve püf noktaları.

Fellah köfte

Evde yapabileceğiniz enfes bir lezzet; fellah köftesi... Peki, fellah köftesi nasıl yapılır? Yapması kolay, yemesi lezzetli fellah köftesi tarifi, yapılışı, gerekli malzemeler, hazırlanışı ve püf noktası...

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/19/02/25/resized_3a690-1fc39b185eff0a9d18c77316184d1f22.webp

FELLAH KÖFTESİ NASIL YAPILIR? ADIM ADIM FELLAH KÖFTESİ TARİFİ

Fellah köftesi ve benzeri nohutlu ekşili köfte, basalla ya da sıkıcık çorbası gibi bulgur köftesi içeren tariflerin köftelerini hazırlarken karışımı ezerek yoğurmalısınız. Malzemeleri sadece karıştırdığınız takdirde şekillendirmesi zor olacak ve pişirirken dağılacaktır.

FELLAH KÖFTESİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/19/02/30/resized_ec1d6-7c2eab6fanafellahkc3b6ftesi.webp

FELLAH KÖFTESİNİN YAPILIŞI

FELLAH KÖFTESİ NASIL DAĞILMAZ?

Fellah köftesini yoğururken muhakkak suyla ıslatmayı unutmayın. Aksi takdirde köfteleriniz dağılacaktır. Macun kıvamı elde edinceye dek yoğurulması lazımdır. Köftelerin haşlanırken dağılmasını istemiyorsanız bir süre buzdolabında bekletmeniz gerekmektedir.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/19/02/32/resized_893ae-e583d7ddfellahkc3b6fteana2c.jpg

FELLAH KÖFTESİ PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER?

Fellah köftesinin hazırlanma süresi 60 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır.

FELLAH KÖFTESİNİN KALORİSİ

Fellah köftesinde 141,1 k.kalori bulunmaktadır.

FELLAH KÖFTESİ TARİFİNİN ZORLUK SEVİYESİ NEDİR?

KOLAY

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/19/02/43/resized_527af-c4e80869indir1.jpg

FELLAH KÖFTESİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Fellah köftesi yaparken kullanılacak bulgur oldukça önemlidir. İnce kısırlık bulgur kullanarak köftenin kıvamını tutturabilirsiniz.

Köftenin lezzetini arttırmak için, şekil verdiğiniz harçları buzdolabında 30 dakika dinlendirebilirsiniz.

Sos hazırlarken önce salçayı ve baharatları koyun. Sarımsağı sosun en sonunda koyarak aromasını arttırabilirsiniz.

Köfteyi servis ederken üzerine bir miktar nar ekşisi ekleyerek tadını güzelleştirebilirsiniz.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/19/02/38/resized_41d5f-757becb0fellahkc3b6ftesitarifi.jpg

FELLAH KÖFTESİNİN FAYDALARI

Fellah köftesi içerisinde bulunan bulgur glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekeri seviyesini birden yükseltip düşürmeyeceği için ve içerdiği lif ile hem sindirim sistemi sağlığını koruyacak hem de kan şekerinin normal seviyede kalmasını sağlayacaktır. Domates salçasının ve domatesin içerdiği likopen ile de kanser ve çeşitli serbest radikallerden vücudun ve hücrelerin korunması sağlanacaktır. Aynı zamanda içinde kullanılan maydanoz ve yeşil soğanın da mineral ve vitamin içeriklerinin size birçok faydası olacaktır.

FELLAH KÖFTESİ KİLO ALDIRIR MI?

Ortalama olarak bir porsiyon fellah köftesi 332 kkal kadar bir enerji sağlıyor. Bir porsiyondan daha fazla yenilecek olan fellah köftesi kilo problemi yapabilir fakat bir porsiyon fellah köftesini korkmadan tüketebilirsiniz.

FELLAH KÖFTESİ NEDİR? HANGİ YÖREYE AİTTİR?

Fellah köftesi, bulgur, yumurta, un ve sıcak su ile hazırlanan hamura şekil verilerek yapılan köftelerin haşlanması ve sarımsaklı-salçalı sos ile lezzetlendirilmesi ile ortaya çıkan bir yemektir.

Fellah, Arapçada çiftçilikle uğraşan kimselere verilen isimdir. Aynı zamanda Mısır köylülerine verilen ismidir. Türkiye’de ise genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isimdir. Bu şekilde adlandırılmalarının sebebi ise yerleştikleri bölge olan Çukurova’da çiftçilik yapmalarıdır. Yemeğin ortaya çıkış hikayesi bilinmemekle birlikte adının çiftçilikle uğraşan halktan aldığı aşikardır. Farklı bölgelerde farklı şekillerde yapılmakta ve farklı isimlerle bilinmektedir. Bazı bölgelerde sarımsaklı köfte ve soslu köfte isimleriyle bilinir.

ÖZGÜN
Barbunya tarifi: Barbunya yemeği malzemeleri, kalorisi, pişirme süresi ve yapılışı

ÖZGÜN
Etimek tatlısı tarifi, malzemeleri, yapılışı