Yağda fırsatçılık: Kur düştü fiyatlar düşmüyor

Ayçiçeği yağında son aylardaki fiyat artışı yüzde 75’i buldu. Fahiş artışın en önemli nedeni, spekülatif zamlar. Kurların yükselmesi gerekçesiyle yapılan zamların, kurların düşmesine rağmen sürmesi dikkat çekiyor. Vatandaş, “Biz bu oyunu patates ve soğanda da gördük. Stok yapanlar bulunsun, caydırıcı olması için de ceza miktarları yükseltilsin” diyor.

Ekonomi Servisi
Doların yükselmesiyle fiyat arttıranlar düşünce bunu etikete yansıtmıyor.

Ayçiçek yağında son aylardaki fiyat artışı yüzde 75’i buldu. 5 litrelik sıvı yağın fiyatı 40 liradan 70 liraya çıkarılmasının arkasında yatan en önemli neden spekülatif zamlar olarak dikkat çekiyor. Ağustos-Kasım 2020 döneminde yüzde 40 zamlanan 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 40-50 liradan önce 60 liraya çıkarıldı. İthalattan kaynaklı hammadde maliyetinin artışı gerekçe gösterilerek yapılan fahiş zamların ardından 5 litrelik sıvı yağın fiyatının 70-80 liraya kadar tırmandırıldı.

FIRSATÇILIK DİZ BOYU

Döviz kurları son 3 ayda ciddi miktarda geri çekilmesine rağmen, sıvı yağ fiyatlarının artmaya devam etmesi, “fırsatçılık” olarak değerlendiriliyor. Arz-talep dengesiyle uyuşmayan spekülatif fiyat artışlarına kamuoyundan büyük tepki var. Vatandaşlar, dünya genelinde yaşanması beklenen kuraklık bahanesiyle gıda stokları yapan kesimlere yönelik denetimlerin sıklaştırılmasını istiyor.

DENETİMLERDEN NE ÇIKACAK?

CAYDIRICI CEZALAR VERİLSİN

Bu hafta yapılan denetimlerde elde edilen veriler Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecek. Firmaların savunmalarının alınmasının ardından haksız fiyat artışında bulunduğu tespit edilenler hakkında 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk faaliyetinde bulunduğu tespit edilenlere ise 50 bin liradan 500 bin liraya varan idari para cezası uygulanacak. Geçtiğimiz yıllarda da benzer fiyat spekülasyonlarının yapıldığını hatırlatan vatandaşlar, caydırıcı olması için ceza miktarlarının yükseltilmesi gerektiğini söylüyor.

ODALAR, BORSALAR VE BİRLİKLER NEDEN SESSİZ?

AYÇİÇEĞİ ÇEKİRDEĞİNİN %70’İ İTHAL

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) verilerine göre Türkiye’de yılda 1,5 milyon ton ayçiçeği yağı tüketiliyor. Bu tüketiminin yüzde 85’ini ayçiçeği yağı oluşturuyor.

Hal böyle olunca Türkiye’nin yıllık 1,8 milyon tonluk ayçiçeği rekoltesi; yağ üretimi için gerekli olan hammadde ihtiyacının tamamını karşılayamıyor.

Türkiye’nin yıllık sıvı yağ ihtiyacının tamamını içerden karşılayabilmesi için 3,5 milyon ton civarında ayçiçeğine daha ihtiyaç var. Bunun için ayçiçeği ekim alanlarının 2 katına çıkarması lazım.

STRATEJİK ÜRÜN İLAN EDİLSİN