Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan güzel haber: Çalışmaların son aşamasına yaklaştık

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Bilgin, Karadeniz gazını mart ayında kullanıma sunma çalışmalarında bir aksaklık olmadığını belirterek, "Çalışmaların son aşamasına yaklaştık" açıklamasında bulundu. Bilgin, ''En son tesisin devreye alınmasıyla ilgili fonksiyon testleri aşama aşama uygulanıyor. Türkiye'nin enerji bağımsızlığına giden yolda çabalarımızı yoğunlaştırdık, gayretlerimize devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Foto: Arşiv.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, "Şu anda planlanan çalışmalarda bir aksaklık yok. Çalışmaların son aşamasına yaklaştık. En son tesisin devreye alınmasıyla ilgili fonksiyon testleri aşama aşama uygulanıyor. Türkiye'nin enerji bağımsızlığına giden yolda çabalarımızı yoğunlaştırdık, gayretlerimize devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Karadeniz gazını Mart 2023'te kullanıma sunma hedefi için yoğun gayret içerisinde olduklarını vurgulayan Bilgin, "Şu anda planlanan çalışmalarda bir aksaklık yok. Çalışmaların son aşamasına yaklaştık. En son tesisin devreye alınmasıyla ilgili fonksiyon testleri aşama aşama uygulanıyor" diye konuştu.

Akdeniz'de bir iş planlarının olduğunu dile getiren Bilgin, "Bir sonraki hedefimizi Taşucu'nda keşif olup olmaması sonucuna göre planlayacağız ama şu anda henüz Taşucu ile ilişkili bir şey söylemek için erken. Hedef derinliğe henüz girmedik. Sondajımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Arama çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor"

Bilgin, TPAO'nun ham petrolde de gerek üretim gerek rezerv ekleme anlamında son yıllarda önemli başarılara imza attığından bahsederek, şöyle devam etti:

Türkiye'nin gerek ham petrolde gerek doğal gazda büyük bir enerji ihtiyacı içerisinde olduğuna işaret eden Bilgin, "Üretimimizin tüketimimizi karşılama oranı ham petrolde yüzde 10'larda, doğal gazda ise yüzde 1'lerin altında. Dolayısıyla büyük bir açığımız var. Doğal gazdaki açığımız daha büyük ve belirgin bir şekilde ortada. Türkiye'nin aslında enerji girdileriyle, enerji girdilerine ödediği maliyetlerle beraber, ayağındaki prangalardan yeni keşiflerle birlikte kurtulabilme imkanı var. Türkiye'nin enerji bağımsızlığına giden yolda biz çabalarımızı yoğunlaştırdık, gayretlerimize devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bilgin, Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nin Avrupa'nın en büyük gaz işleme tesislerinden biri olduğunu, 7/24 saat çalışarak 10 ay gibi kısa bir sürede yüzey tesisinin bu hale getirildiğini, birçok sistemin devreye alındığını, artık üstyapının son işlemlerinin yürütüldüğünü söyledi.

"Türkiye'nin en büyük doğal gaz işleme tesisi çok yakında devreye alınacak"

Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde Türk teknisyen ve mühendislerinin çok yoğun emeği olduğuna değinen Bilgin, şunları kaydetti:

Bilgin, bu yönde dünyanın değişik petrol şirketlerinden, bölgelerden talepler aldıklarını, Malezya'dan Brezilya'ya kadar uzanan, başarı öykülerinin sonucunda kendilerine ilgi duyan, kendileriyle çalışmak isteyen grupların, firmaların, devletlerin olduğunu sözlerine ekledi.

EKONOMİ
Bakan Dönmez'den heyecanlandıran paylaşım: Enerji bağımsızlığımızın ateşi

EKONOMİ
Türkiye'nin çıkardığı doğal gaz evlere ücretsiz verilecek mi? Bakan Dönmez canlı yayında cevap verdi

EKONOMİ
Karadeniz gazında geri sayım sürüyor: Karadaki tesisin ilerleme oranının yüzde 90’a çıktı