Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Barajlarda yeteri kadar su var

Koronavirüs salgınıyla mücadelede su kullanımı büyük önem taşıyor. Peki başta İstanbul olmak üzere barajlardaki su miktarı bu mücadele için yeterli mi? Bakan Pakdemirli'nin açıklamasına göre, barajlarda yeteri kadar su var. Hiç yağış almasa bile, İstanbul'un 7 ay yetecek kadar suyu var.

Hiç yağış almasa bile, İstanbul'un 7 ay yetecek kadar suyu var.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, barajlardaki doluluk oranına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye genelinde, 1 Ekim 2019- 6 Nisan 2020 tarihlerinde kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 1,7 azalma olduğunu aktaran Pakdemirli, işletmede olan 98'i içme suyu, 125'i enerji ve sulama maksatlı toplam 360 depolama tesisinde doluluk oranının yüzde 53,8 olduğunu ifade etti. Pakdemirli, bu barajlardaki mevcut su miktarının 140,3 milyar metreküp olduğunu bildirerek, "Türkiye'de barajlarda yeteri kadar su var ve içme suyunda herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, 4 büyük şehrin içme suyu barajlarında geçen yıla göre yüzde 14 oranında su azalışı olmasına rağmen bunun sıkıntı yaratmayacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

Ankara'daki barajlarda ise 346 milyon metreküp su bulunduğuna dikkati çeken Pakdemirli, "Bu, hiç yağış olmaması durumunda bile şehrin 10 aylık suyunu karşılayabilecek miktardır. İzmir'de 164 milyon metreküp, Bursa'da ise 29 milyon metreküp su bulunuyor." ifadesini kullandı.

HAYAT
İstanbullulara uyarı: Korona günlerinde suyu idareli kullanın

"Gereksiz yere israf etmeyelim"

Pakdemirli, Kovid-19 nedeniyle hijyen ve kişisel temizliğe gerekli önemin verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

GÜNDEM
İstanbul barajları alarm veriyor: 2014'ten beri en düşük seviyede

GÜNDEM
İstanbul'da barajlar son 10 yılın en düşük doluluk oranını gördü