Silikon Vadisi’nden ekonomiye katkı

Türk Telekom’un Ar-Ge'deki iştiraki olan Argela’nın ABD'li şirketi Netsia, Silikon Vadisi’nden dünyaya teknoloji ihraç ederek Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Argela’nın Telekom Çözümleri Genel Müdürü Selim Sarper, “Türkiye’nin adını dünyaya duyuruyoruz” dedi.

Yeni Şafak Erdi Yılmaz
Argela, Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde ABD merkezli şirketi Netsia ile birlikte yerini aldı.

Türk Telekom’un araştırma geliştirme (AR-GE) alanındaki iştiraki Argela, Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde ABD merkezli şirketi Netsia ile birlikte yerini aldı. Dünyanın en ünlü telekom markaları için geliştirdikleri ürünleriyle ilgi toplayan Netsia, Silikon Vadisi’nden dünyaya teknoloji ihraç ederek Türkiye ekonomisine de katkı sağlamayı sürdürüyor. Argela’nın Telekom Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdürü Selim Sarper, GSMA’daki Netsia standında gazetecilerle bir araya geldi. Sarper, Türk Telekom’un da sinerjisi ile birlikte yerli ve milli teknolojiler üreterek Türkiye’nin dijital geleceğini inşa etmek ve dünyaya Türk mühendisliğini ihraç etmek için çalışmalarına durmaksızın devam ettiklerini anlattı.

'ÜLKEMİZİN ADINI DUYURUYORUZ'

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri Telefonica, Verizon ve Orange gibi firmalarla işbirliği yaparak teknoloji ihraç ettiklerini ve Open Network Automation Platform (ONAP) ile Open Networking Foundation’ın (ONF) önemli global organizasyonların içinde yer aldıklarını vurgulayan Selim Sarper; mobil iletişimde yakında devreye girmesi beklenen 5G teknolojisinin gelişmesine büyük katkı yapan ProgRAN (Programlanabilir Radyo Erişim Ağları) ürünlerinin global anlamda önemli bir marka olduğunun altını çizdi.

Sarper, “Başta ProgRAN ürünümüz olmak üzere dünyadaki telekomünikasyon teknolojilerine çok önemli katkılar yapıp Türkiye’nin adını dünyaya duyuruyoruz. Bundan sonra da Türkiye’nin dünya teknolojisindeki öncü şirketi olma vizyonumuzla çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ULAK, cari açığa katkı sağlayacak

Argela’nın, ULAK projesi ile yerli baz istasyonu geliştirdiğini ve Türkiye’nin cari açığının azalmasına katkı sağladığını da belirten Sarper, ULAK’ta Aselsan ve Netaş ile birlikte çalıştıklarını vurguladı. Sarper, “Akıllı yazılımlar ile yerli baz istasyonları, operatörlere daha verimli hizmet sunacak. Enerji tasarrufu da sağlayarak operatörün ve tüketicinin maliyetlerini azaltmasına imkan tanıyacak” diye konuştu.

MİLAT ile güvenlikte sınıf atladık

Argela’nın geliştirdiği MİLAT projesine de dikkat çeken Selim Sarper, bu sayede Türkiye’nin uçtan uca güvenli ve milli 5G altyapısını oluşturup siber güvenlikte sınıf atlattığını belirtti. Sarper, şöyle devam etti: “MİLAT projesiyle, kamu kuruluşları ve bakanlıklar için 5G teknolojisi ile çalışan milli ve güvenli bir ağ altyapısı inşa ediliyor.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/03/04/02/26/resized_154e7-6e6e02c9selimsarper3min.jpg

Türk mühendisleri dünyanın hizmetinde

GSMA’da İspanyol Telefonica’ya başarıyla entegre ettikleri ProgRAN ürününün demosunu yapıp 5G alanındaki yenilikerini uygulamalı olarak dünyaya gösterdiklerini belirten Sarper, “Türk mühendisliğini somut olarak dünyanın hizmetine sunmanın onurunu yaşıyoruz” dedi. 5G’nin gelmesiyle birlikte Türkiye’de de kullanılacak olan ProgRAN sayesinde. Doğu illerinden birinde bir ameliyat yapıldığında doktora İstanbul’dan ameliyata müdahale etme imkanı sunulacak. Yine robotlarla yönetilen bir fabrikada, ProgRAN teknolojisi ile dünyanın herhangi bir yerinden robotların çalışma kodlarını değiştirerek üretime uzaktan müdahale etme imkanı doğacak. Ayrıca baz istasyonlarındaki bant dilimle özelliğiyle acil durumlarda veya toplulukların yoğun olduğu alanlarda haberleşmenin kesintisiz sürmesi de bu sistemle sağlanabilecek.