Porsiyonu 60 avro

Çanakkale'de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle oluşturduğu tesiste kurbağa yetiştiren girişimci, eylül ayından itibaren Fransa'ya başlayacağı ihracatta yıl sonuna kadar 2 tona ulaşmayı hedefliyor.

Yeni Şafak
Türk profesörün kurbağaları Paris restoranlarında tüketilecek.

Tesisin kurucusu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gündüz yaptığı açıklamada, 2014 yılında hazırladığı projeyi TKDK'ye sunduğunu ve aldığı destekle 2016 yılı başında hayata geçirdiğini söyledi.

Gündüz, nisan ve mayıs aylarında anaçlardan larvaları almaya başladıklarını ifade ederek, "Kurbağaları genç duruma kadar getirdik. Yıl sonuna doğru satışa yetiştireceğiz. Bir süre önce Paris'e gittim. Burada yaptığım görüşmelerde eylül ayından itibaren bizden kurbağa istediler. Biz de eylülden itibaren göndermeye başlayacağız." dedi.

Porsiyonu 50-60 avro

İlk etapta 55-75 gram, gelecek yılın başından itibaren de 75 gram ve üstü ağırlığındaki kurbağaları Fransa'ya göndereceklerini aktaran Gündüz, şöyle konuştu:

"Kurbağa eti, Avrupa'nın birçok ülkesinde tercih edilen bir besin maddesi. Tamamıyla protein olmasından dolayı çok sağlıklı bir gıda maddesi aslında. Bizim yeme alışkanlığımız olmadığından dolayı, böyle bir kültürümüz de yok dolayısıyla biz tercih etmiyoruz, ama Avrupa'da yıllardır tüketiliyor. Kurbağa kültürünün ve hazırlama tekniğinin çok geniş olduğu pazar daha çok Fransa ve özellikle de Paris. Fiyat marjı da çok değişken. Özellikle yaz aylarında çok tüketildiğinden ve bol bulunduğundan kurbağalar porsiyonu 10-15 avrodan alıcı buluyor. 4 kurbağa bacağından bahsediyoruz, ama kışa gelindiğinde tabağının 50-60 avrolara kadar yükseldiğini görüyoruz çünkü kışın bulunmuyor. Biz kışın da kurbağaların üretimine devam edeceğiz. Dolayısıyla Avrupa pazarına kışın da buradan ürün verebileceğiz."

Gündüz, Paris'e gidip görüşmeler yaptığında, ürünlerini hızlı şekilde piyasaya sürebilecekleri yönünde cevap aldığını belirterek, "Şimdilik 100-200 kilogramla başlamayı düşünüyoruz. Yıl sonuna doğru 2 ton gibi rakamlara ulaşabileceğiz. Kapasitemiz yıllık 28 ton. Ben 28 tonu da aşabileceğimize inanıyorum 2017 ve sonrasında." dedi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/07/15/01/39/resized_dc40a-1140_tur_picture_20160715_8915129_8915126.jpg