Türkiye nükleer enerjide ve uzay alanında sınıf atlayacak: 570 bin ton ‘nadir’ cevher işlenecek

Madencilikte çıtayı yükselten Türkiye, gözünü teknolojik ürünlerin temel bileşenleri arasında yer alan “nadir toprak elementleri”ne çevirdi. Gelecek yıl Eskişehir Beylikova’da üretime başlayacak tesiste florit, barit, NTE, uranyum ve toryum dahil 570 bin ton cevher işlenecek. Elektrikli otomobil, bataryalar, uydu haberleşme, tıp ve rüzgar türbinleri gibi alanlarda kullanılan nadir elementler ayrıştırılmadığında elde edilen gelir düşük oluyor. Ancak saflaştırıldığında tonunun değeri 200 bin doların üzerine çıkabiliyor

Nur Banu Aras
Arşiv

Bor üretiminde tarihi zirveyi yakalayan Türkiye, nadir toprak elementlerinde devrim gibi bir adım atmaya hazırlanıyor. İleri teknoloji ürünlerde vazgeçilmez olan nadir toprak elementlerini işleyecek ilk tesis, üretim için gün sayıyor. Seneye Eskişehir'de üretime başlayacak tesiste pek çok alanda kullanılan nadir toprak elementleri işlenecek. Elektrikli otomobil başta olmak üzere bataryalar, nadir elementler, enerji depolama sistemlerinden, uydu haberleşmesine kadar pek çok önemli alanlarda kullanılacak. Bu tesiste yıllık 570 bin ton cevher işlenecek.

KATMA DEĞERLİ UÇ ÜRÜN İHRACI YAPILACAK

İŞLEME TESİSİ ESKİŞEHİR'DE

Rezerv miktarı açısından Çin’deki 800 milyon tonluk rezerve sahip cevher sahasından sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv sahası olan Eskişehir Beylikova sahasında üretim tesisi kurulacak. Önümüzdeki yıl faaliyete başlayacak olan tesiste, nadir toprak elementleri işlenecek. İlk etapta bin 200 ton cevherin işleneceği tesisle beraber yıllık 570 bin ton cevher işleyerek, 10 bin ton nadir toprak oksitleri, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 ton toryum üretilecek.

SAFLAŞTIRILDIĞINDA TONUNUN DEĞERİ 200 BİN DOLARA ÇIKIYOR

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİMİ İÇİN ÖNEMLİ

Yumuşak ve kolay şekillendirilebilen yapıya sahip nadir toprak elementleri; uzay teknolojisi, havacılık, yüksek enerji fiziği alanlarında, nükleer santrallerde, ayrıca kimyasal işlemlere dayalı endüstriyel ürün elde edilmesinde kullanılacak. Fiber optik, tıpta görüntüleme, lazer, sensör, uydu haberleşme, akıllı füzeler, yönlendirme sistemleri, X-ray görüntüleme, optik camlar, süper alaşımlar, yakıt hücreleri, bataryalar, katalizörler, petrol ve doğal gaz sondaj kuyuları, enerji depolama sistemleri, rüzgâr türbinlerinin motor ve jeneratörleri, elektrikli otomobil gibi pek çok alanda nadir toprak elementleri kullanılacak.

GÜNDEM
Tonu 200 bin dolar: Türkiye devrim gibi adıma hazırlanıyor

EKONOMİ
Dünyada sayılı ülkede var: Milyonlarca dolar Türkiye'ye akacak