Türkiye ile ABD arasında son dönemlerde yaşanan krizin ardından patlak veren ve kamuoyunda '10 Ağustos Ekonomik Darbe Girişimi' olarak bilinen süreç Başkan Erdoğan liderliğinde büyük ölçüde atlatıldı. Krizin ilk gününden bu yana kamu kurumları ve özel sektörün aldığı pozisyonların yanı sıra milletin birlik ve beraberlik görüntüsü de krizin en az hasarla atlatılmasında önemli rol oynadı.
Yaşananlar 'partiler üstü' bir süreç
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanlığı tarafından hazırlanan "Döviz/Dolar krizi üzerine vatandaş algısı-tutum ve davranışlarının analitik boyutta incelenmesi" konulu araştırma da yaşanan sürecin vatandaşlar tarafından nasıl algılandığını gözler önüne serdi.
"Dolarımı bozdurup TL’ye çeviririm"
Türkiye genelinde 12 farklı ildeki vatandaşlarla yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerin bir diğer önemli sonucu da dolar bozdurma konusunda ülke genelinde büyük bir mutabakatın varlığını gözler önüne sermesi oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 76,3’ü 'Dolarım olsa bugün bozdurup TL’ye çeviririm' görüşüne hakim olduğunu açıkladı.
"Vatanım için fedakarlık yapmaya hazırım"
ABD’nin Türkiye’yi doğrudan hedef alan açıklamaları ve ülkemizi zorda bırakmak için attığı adımlara vatandaşın tepkisi rakamlara da yansıdı.
Halkın yüzde 65’i Erdoğan’ın duruşunu destekliyor
"Krizin sebebi ABD"
Araştırma kapsamında krizin arkasında herhangi bir ülke ya da ülkelerin olup olamayacağı konusu da vatandaşlara soruldu. Krizin asıl sebebinin ABD olduğunu savunanların oranı yüzde 55,43 oldu. ABD’yi yüzde 19,46 ile İsrail, yüzde 12,26 ile İngiltere izledi.
İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuç kısmında, elde edilen bulguların TL de yaşanan ani değer kaybının daha çok siyasi nedenlerden kaynaklandığı algısının güçlü olduğun vurgusu yapılarak, "Bu çerçevede Türkiye tarafından atılan karşı adımların kamuoyunda yüksek bir meşruiyetinin olduğunu göstermektedir" ifadesine yer verildi.