4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet ile memur sendikaları arasında uzlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlenen toplantıda sendikalarla sözleşme yapmanın ve uzlaşmanın kolay bir iş olmadığını söyledi. Prosedürün uzunluğundan ötürü hizmet kollarıyla ilgili tamamlanamayan hususların olduğunu belirten Bilgin, bu konuların tamamlanacağını vurguladı. Bakan Bilgin, uzlaşma zemininin bütün kamu görevlilerine ve vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.
TOPLU SÖZLEŞMEYLE İLK KEZ %8 VERİLDİ
2 MİLYON SENDİKALIYA 400 LİRALIK İKRAMİYE
Bilgin, sözleşme kapsamında yüzdelik artışların yanında farklı kalemlerde artışların da yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Hizmet kolları düzeyinde hem genel sözleşme şartlardan yararlanma konusunda bir sendika enflasyonu var. Merdiven altı diyebileceğimiz yapılar var. Onların da önüne geçebilmek için yüzde 1 örgütlenme düzeyi olan sendikaların bundan istifade edebilmesini kararlaştırdık. Memur-Sen Konfederasyonumuzun seyyanen zam talebi vardı. Biz seyyanen zammı karşılama konusunda uzlaştığımız rakamları dikkate aldığımız zaman onun getireceği yükün artık bir sosyal uzlaşmadan çok, ekonomik bir soruna dönüşmemesi için bir başka öneride bulunduk. 135 lira olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan yaklaşık 2 milyon sendika üyesi çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira olarak önerdik. Bu konuda da bir uzlaşmaya vardık."
İki yıl için %28'lik iyileştirme
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya ilişkin “Rakam, yüzde 26’ya tekabül ediyor. Bu, toplu sözleşme ikramiyesinden gelen aylık 2 puan iyileştirmeyle beraber en düşük devlet memuru maaşında şu an için yüzde 28’lik bir iyileştirme anlamına gelmektedir” dedi. Yalçın, memur toplu sözleşmelerindeki mevcut sürenin, bu tip bir süreci bitirmeye yetmediğini, işçi sözleşmelerindeki gibi 2 aylık bir sürece ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Toplu sözleşme kapsamındaki 11 hizmet koluna ilişkin sözleşmelerin teknik yazımlarının devam ettiğini belirten Yalçın, genel toplu sözleşmeye ilişkin tüm yazım aşamaları tamamlandığında kamuoyuna yönelik geniş değerlendirme yapacaklarını söyledi. Hizmet kolu sözleşmelerinde de çok ciddi kazanımlar söz konusu olduğunu belirtti.