Ağırlıklı olarak İstanbul gibi megapol kentte şehir içinde kalan kum, çakıl ve kırmataş ocaklarının şehirleşmeye ve çevreye olan etkilerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda verilen bir önerge ile 1985 tarihli Maden Kanunu’nun 29’uncu maddesinde ruhsatların birleştirilmesini kolaylaştıracak bir düzenleme getirildi. Ayrıca Silivri ve Çatalca ilçesine bağlı bazı köylerde Hazine’ye ait arazilerin 7 bin metrekareye kadar olan kısmını 2003 yılından önce kullanan vatandaşlara satış imkanı da getirildi.
ŞİRKET KURULACAK MADENCİ ORTAK OLACAK
Buna göre birbirine bitişik veya yakın maden sahalarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı onayı ile bu alanın Maden Bölgesi ilan edilmesi sağlanıyor. Ayrıca bu bölgede küçük sahalar halindeki ruhsatların da birleştirilmesinin önü açılıyor. Birbirine bitişik ya da yakın olan sahalardaki ruhsatların birleştirilmesi için şirket kurulacak. Ruhsat sahiplerine bu şirkete üye olmaları için 6 aylık süre verilecek. Ruhsat sahiplerinin kurulacak şirketteki ortaklık payları, maden rezervi göz önüne alınarak belirlenecek. Ruhsatların birleştirilmesi maden bölgesindeki toplam rezervin en az yarısına karşılık gelen ruhsat sahiplerinin talebi doğrultusunda gerçekleştirilecek. Yarıdan fazla talep sonrası birleştirmeye dahil olmayan ruhsatlar iptal edilecek. İptal edilen ruhsatlarla ilgili madencinin yatırım giderleri Enerji Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanacak. Tespit edilen yatırım giderinin ruhsat sahibine 6 ay içerisinde ödenmemesi halinde belirlenen alandaki bütün ruhsatlar iptal edilerek, yeniden ihaleye çıkarılacak.
ÇEVREYE ETKİYE GÖRE MADENCİLİK DURABİLECEK
Düzenleme ile şehirleşme, çevresel ve benzeri etkiler dikkate alınarak 1 ve 2. Grup madencilik faaliyetleri ilin valisinin görüşü çerçevesinde Bakanlıkça kısıtlanabilecek. Maden Bölgesi olan illerde bu bölgeleri yönetmek için Maden Bölgesi Komisyonu kurulacak. Komisyon büyükşehirlerde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise İl Özel İdaresi bünyesinde faaliyet gösterecek. Komisyon ruhsat sahasındaki faaliyetlerin projeye, çevreye ve insan sağlığına uygunluğunu kontrol edecek. Ruhsat sahibi tarafından ocak başı satış tutarının binde 5’i komisyonun yapacağı harcamaları karşılamak üzere komisyonun bulunduğu başkanlığın hesabına yatırılacak. Maden Bölgesindeki her grup maden işletme ruhsatı için irtifak veya intifa hakkı tesis edilebilecek, kamulaştırma yapılabilecek.
VANLI MÜKELLEFE KOLAYLIK
Düzenlemeye verilen bir önerge ile mücbir sebep ilanı nedeniyle verilemeyen beyanname ve bildirimlerin mücbir sebep halinin ortadan kalkması halinde güncel oranlardan verilmesi de önlendi. Mücbir sebep hali olan illerin de 6736 sayılı yapılandırma imkanına kavuşturulması sağlandı. Bu kanunun yayımlanması ile mücbir sebep hali ortadan kalkacağı için 5 yıl boyunca beyanname ve bildirim veremeyen mükelleflerin tahakkuk eden vergilerini 2018 Ocak ayından itibaren ikişer aylık dönemler halinde 30 eşit taksitte ödeyebilecekler. Bu vergilere faiz, zam, katsayı uygulanmayacak.
Silivrili ve 7 dönüm hak
Düzenlemenin görüşmelerinde Silivri’nin Sayalar, Danamandıra ve Çayırdere Köyleri ile Çatalca’nın Hallaçlı, Gümüşpınar, Aydınlar, Karamandere ve Yaylacık köylerinin eski köy yerleşim alanları ile Binkılıç Mahallesinin yerleşim alanında bulunan vatandaşlara ait ev, ahır ve müştemilatlarının vatandaşlara satışı sağlanıyor. Bu kapsamda 7 bin metrekareye kadar olan kısmının 19 Temmuz 2003 tarihinden önce kullanılıyor olması halinde vatandaşlara düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 2 yıl içerisinde başvuranlara rayiç bedeli üzerinden 5 yıl içerisinde 10 eşit taksitte faizsiz doğrudan satışına imkan getiriliyor.