KOBİ’lerin tanımı değişiyor

Başbakan Binali Yıldırım, “KOBİ’lerin tanımı değişiyor. Daha fazla girişimcimizin desteklerden faydalanması için, 40 milyonluk bir üst sınır koymuştuk. Bunu değiştiriyor, 125 milyona çıkartıyoruz” dedi.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Müjdeyi Başbakan Yıldırım verdi.

İş camiası, özel sektör ve KOBİ’ler ile üretmeyi sürdürdüklerini vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye gelişti. KOBİ'ler büyüdü. Başlangıçtaki tanımı aynı kaldı. İşletmelerimizin işini zorlaştırıyor. KOBİ’lerin tanımı değişiyor. Daha fazla girişimcimizin destek alması için, KOBİ’ler için bir üst sınır koymuştuk. Destek de 40 milyon. Bunu değiştiriyoruz 125 milyona çıkartıyoruz” diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye genelinde bu yılın ocak ayında 9 bin 631 yeni şirket kurulduğunu ve kurulan şirket sayısının bir önceki aya göre yüzde 61 arttığını belirterek, “2018 için felaket senaryoları anlatanlara buradan ithaf ediyorum” dedi.

Tesadüfi büyüme dünyanın neresinde var?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığında (KOSGEB) düzenlenen 5. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada Yıldırım, aralık ayında sanayi üretiminin yüzde 9 arttığını, reel kesim güven endeksinin de şubat ayında 2,5 puan yükselerek yüzde 111 seviyesine geldiğini bildirdi Ekonomi politikalarının reel sektördeki olumlu yansımalarının kendilerini mutlu ettiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Kararlar alırsınız ama karşılık göremezsiniz. Bunu en iyi şekilde 2017’de gördük. 2017 yılında KGF ve diğer tedbirler sonucu gördük. Yıl genelinde yüzde 7’nin üzerinde büyüme, dünyada bir numara. Üçüncü çeyrekte açık ara önde bir büyümeyi gerçekleştirdik. Bazıları ‘Tesadüfi bunlar’ diyor. Tesadüfi büyüme olur mu ya? Tesadüfi büyüme dünyanın neresinde var? 2009’dan beri gelişmiş ülkeler yüzde yarım puan büyümek için sekiz takla atıyor, niye büyüyemiyorlar?”

KOBİ’lerin Türkiye’nin isimsiz kahramanı olduğunu vurgulayan Yıldırım, istihdamın yüzde 56’sının burada sağlandığını bildirdi. 33 yıllık KDV Yasasının değişeceğini belirten Yıldırım, “Şuanda Meclise gönderdiğimiz bir yasa var, 33 yıllık KDV yasasını kökünden değiştiriyoruz. Vatandaşın devletten alacağı biriken KDV’si bir takvime göre ödenecek. KDV’ler 3 ay içinde ödenmezse ödenmeyen zaman için devlet faiz verecek. Nasıl faiz alıyorsa gecikmiş alacaklarına, vereceklerine de ödeyecek” dedi.

Girişimciye destek

Binali Yıldırım, yurdun her köşesinde kendi halinde çalışan, üreten fakat gürültü çıkartmayan milyonlarca girişimci olduğuna değinerek, “Asıl Türkiye’yi ayakta tutan KOBİ’lerdir. Ekonominin canlılığı, reel sektör üretimiyle ölçülür. Yeniliklere açık, esnek, değişime uyum sağlayan KOBİ’ler üretimimizin can damarıdır” dedi. Türkiye’nin cari ve bütçe açığının ve enflasyonun daha fazla üreterek, ihraç ederek azaltılabileceğini söyleyen Başbakan Yıldırım, geçen sene istihdam seferberliği kapsamında 1,5 milyon ilave istihdam sağlandığına dikkat çekti.