Karanlık oda işlemlerine dikkat

Borsa İstanbul'da yatırım yapan milyonlarca kişinin birikimi robotik alım satımlar yoluyla iç ediliyor. Önce algoritmik yazılımlar aracılığıyla seans içi yüklü satış yapılıp piyasada panik körükleniyor. Saat 18.00’den sonraki 10 dakikada ise sadece kademe lisansına sahip yatırımcıların işlem yapabildiği ‘karanlık oda’da satılan hisseler daha düşük fiyattan geri alınıyor.

Cabir Turğut
Arşiv.

Borsa İstanbul'da yatırım yapan milyonlarca kişinin birikimi, bazı yabancı bankaların yaptığı robotik alım satımlarla iç ediliyor. Borsa düşerken de yükselirken de kazanmakla suçlanan bu kuruluşların gerçekleştirdiği işlemlerin büyük bir bölümü algoritmik yazılımlardan kaynaklanıyor.

SİSTEM BÖYLE İŞLİYOR

Uzmanlara göre; önce robotik işlemlerle seans içi yüklü satış yapılarak, piyasada panik körükleniyor. Saat 18.00’den sonraki 10 dakikada ise sadece kademe lisansına sahip yatırımcıların işlem yapabildiği ‘karanlık oda’da satılan hisseler daha düşük fiyattan geri alınıyor.

GÜNLÜK KÂR 100 MİLYON LİRA

Yerli yatırımcı sayısının 8 milyonu aşarak rekor kırdığı borsanın yönü uzun süredir böyle belirleniyor.

Algoritmik işlemlerin benzerini bazı yerli aracı kurumların da yaptığı ancak büyüklük olarak yabancılara yaklaşamadıkları dile getiriliyor. Borsanın düştüğü son dönemde bu tür işlemlerden her gün 50-100 milyon lira arasında kâr elde ediliyor. Robotik işlemlerle çevrilen rant çarkına karşı küçük yatırımcıların korunması büyük önem taşıyor.

BIST 100 haftayı %3,3 düşüşle kapattı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 3,3 değer kaybıyla 7.510 puandan tamamladı. Borsaya seçim sonrası gelen 3.65 milyon yeni yatırımcı son haftalarda yaşanan sert dalgalanmalardan nasibini aldı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 258,36 puan gerilerken, toplam işlem hacmi 97,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 4,36, holding endeksi yüzde 3,33 düştü. Tüm sektör endeksleri düşerken, en çok kaybettiren yüzde 5,64 ile madencilik oldu.

EKONOMİ
Afet riski altındaki alanlar için önemli adım: Bugün TBMM'ye sunuldu

EKONOMİ
AB'de otomobil satışları 14 aydır yükselişte

EKONOMİ
Türkiye ekonomisine yönelik güven artınca finansman muslukları açıldı: 45 milyar dolara yaklaştı