Kanada geçtiğimiz yıl ekim ayında Türkiye'ye yönelik İHA ve SİHA’ların Dağlık Karabağ’da kullanıldığı iddialarını araştırmak için askeri teknoloji ihracatına ara vermişti. Araştırmasını tamamlayan Kanada, insansız hava aracı üretimi kapsamındaki askeri teknoloji ihracatı iznini iptal etme kararı aldı.
Türkiye'ye yönelik ambargo uygulanan teknolojiler arasında SİHA ve İHA'larda kullanılan 'göz'ler de bulunuyordu.
Wescam lazer işaretleyici kameralara yönelik Türkiye’ye satış yasağı getirmesi üzerine geçtiğimiz yıl harekete geçen ASELSAN ise Kanada'nın ambargosunu boşa çıkardı.
YERLİ 'GÖZ' CATS GELİŞTİRİLDİ
Türk mühendisler tarafından yapılan yoğun çalışma sonrasında ortaya Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedef Tespit Sistemi (CATS) çıktı. Türkiye’nin 5 yıl önce ithal etmekte zorlandığı ve Kanada’nın ambargo uygulamakla tehdit ettiği kritik alt sistemlerden bir tanesi olan “ortak açıklıklı hedefleme sistemi CATS tamamen yerli imkanlarla üretildi.
61 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA
Elektro optik kamera CATS, İnsansız Hava Araçları, helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı veya döner kanatlı tüm hava platformları için geliştirildi. 61 kilogram ağırlığındaki sistemde, gelişmiş görüntü işleme, dahili ataletsel ölçüm birimi, lazer mesafe ölçer ve hedef işaretleyici, lazer noktalayıcı ve aydınlatıcı ile düşük ışık kamerası gibi bir çok özellik yer alıyor.
ÇOK DÜŞÜK SICAKLIKLARDA DA ÇALIŞABİLİYOR
220 mm çaplı optik açıklığa sahip kamera, fazla ışık alabildiği için geceleri aydınlık görüntü de kaydedebiliyor. Ayrıca eş zamanlı ve çoklu hedef takibi yapabilen sistem, hareketli hedefin yönünü ve hızını da belirleyebiliyor. Hedefin lazer ile işaretlenerek lazer güdümlü füzelerle vurulmasına imkan veren sistem yüksek irtifalardaki çok düşük sıcaklıklarda da çalışabiliyor.
CATS İŞARETLEDİ TB2 SİHA VURDU
Kanatlarında Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L mühimmatıyla havalanan Türkiye’nin milli SİHA’sı Bayraktar TB2, milli kamera sistemi CATS tarafından yapılan lazer hedefleme ile başarılı bir atış gerçekleştirdi. Bayraktar TB2’den atılan lazer arayıcı başlığa sahip MAM-L, Saroz Körfezi’ndeki Hedef Adası’na yerleştirilen hedefi, CATS tarafından yapılan lazer işaretleme ile yüksek irtifa ve uzak mesafeden tam isabetle vurdu. Test uçuşları kapsamında CATS’in yüksek hızla hareket eden hedefleri kitleme ve takip özellikleri de denendi.
SERİ ÜRETİM SÜRECİ BAŞLADI
SİHA’lara takılıp kullanıma alınacak CATS kameraları için seri üretim sürecine de geçildi. Aselsan, Baykar ve Roketsan’ın güç birliği ile yürütülen entegrasyon çalışmalarının da kısa zamanda tamamlanması hedefleniyor.
Öte yandan kritik parçaların millileştirilmesine yönelik çalışmalarına aralıksız devam eden ASELSAN ise CATS'in bir üst modelini geliştirmek için de şimdiden işe koyulmuş durumda.
AMBARGO HALİNDE ÜRETİME GEÇİLECEK KAPASİTE VAR
Uzmanlar, Türkiye’nin pek çok ithal parçayı kendisinin üretme kapasitesinin bulunduğuna ve hatta kısıtlı olarak ürettiğine ancak bazı sistemlerde, daha ucuz olduğu için dışarıdan alıma gittiğine dikkat çekerken, ambargo gibi durumlarda ise hemen üretime geçebilecek kapasitenin de olduğunun altını çiziyor.