Bu sayıyı başta katma değerli sektörler olmak üzere artıracağız " dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) tarafından düzenlenen 24. Türkiye-Japonya İş Konseyi toplantısında konuşan Varank, sabit bir sistem yerine her projenin kendi açısından ihtiyaç duyduğu teşviklerden faydalanabileceği esnek bir sistemi hayata geçirdiklerinin altını çizerken, proje bazlı yatırım teşvik sistemi ile bugüne kadar yatırım tutarı 135 milyar lira olan 23 projeyi desteklediklerinin de bilgisini verdi. Organizasyonda DEİK ile karşı kanat kuruluşu Keidanren arasında ortak bildiri de imzalandı.
SERBEST TİCARET ANLAŞMASI 2019’UN İLK YARISINDA TAMAM
Yakın zamanda imzalanması beklenen ‘Japonya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması’ ile ilgili de bilgiler veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı, “Serbest ticaret anlaşmasının müzakereleri devam ediyor. Bakanlığım, bu anlaşmanın yatırım bölümünden sorumlu. Hedefimiz, bu müzakereleri en geç 2019’un ilk yarısında tamamlamak” şeklinde konuştu. Japon yatırımcılarla bulduğu her fırsatta bir araya gelmeyi çok önemsediğini, bu amaçla Ankara’da Japonya Büyükelçiliği ile 2018 sonunda düzenlenecek bir yatırımcı toplantısına katılmayı planladığını aktaran Mustafa Varank, 2019 yılı başında da Tokyo’da yatırımcılarla bir araya gelmeyi hedeflediklerini ifade etti.
ANLAŞMA İMZALANINCA TİCARET DENGELENİR
DEİK Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı yaptığı değerlendirmede, “Türkiye ile Japonya arasındaki dış ticarette Türkiye aleyhine 3 milyar 870 milyon dolarlık bir açık söz konusu. Türk özel sektörünün mensupları olarak, bu açığı kapama yönünde çok çalışmak gerektiğinin bilincindeyiz. Ancak bu madalyonun sadece bir yüzü... Madalyonun diğer yüzünde ise Türkiye'de 2,2 milyar doları bulan Japon doğrudan yatırımı var” dedi. DEİK Başkanı Nail Olpak ise şunları söyledi: “İki ülke arasında 4,7 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Fakat Türkiye 3,8 milyar dolarlık bir açık veriyor. İmzalanmasını beklediğimiz serbest ticaret anlaşması ile bunun biraz daha dengeleneceğini düşünüyorum.”