'İvesi koyunu' ıslah projesi üreticiyi sevindirdi

Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da yürütülen "İvesi Koyununun Halk Elinde Islahı Projesi" sayesinde koyunların süt ve et kapasitesi artırılırken, üreticilere de önemli destekler sağlanıyor.

Yeni Şafak
İvesi koyun

Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da yürütülen "İvesi Koyununun Halk Elinde Islahı Projesi" sayesinde koyunların süt ve et kapasitesi artırılırken, üreticilere de önemli destekler sağlanıyor.

Bölgede özellikle Şanlıurfa çevresinde rağbet gören ve "Arap koyunu" olarak da adlandırılan ivesi cinsi koyunlar, kentteki birçok besici tarafından yetiştiriliyor.

Yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle bilinen koyunlardan besicisinin bilinçsiz uygulamaları nedeniyle istenilen verim elde edilemeyince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinesinde "İvesi Koyununun Halk Elinde Islahı Projesi" geliştirildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/06/12/00/resized_794a3-c336d4f720180506_2_30194609_33404422.jpg

Proje Koordinatörü Veteriner Hekim Reşit Demir, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın hayvancılık açısından elverişli olduğunu ve çok sayıda ailenin geçimini bu şekilde sağladığını belirtti.

"Süt verimini 250 kiloya kadar çıkardık"

Şimdiye kadar üreticilerin geleneksel yöntemlerle bu işi yaptığını ve yeterince verim alamadığını ifade eden Demir, verimi artırmak amacıyla faaliyete geçirilen proje sayesinde yüksek verimli koyun sürüleri elde etmeyi başardıklarını dile getirdi.

Demir, geliştirilen projeler sayesinde hayvancılığa ilginin arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Buradaki gaye, ivesi koyunlarının süt verimini artırmak, kaliteli hayvanlar elde ederek proje dışındaki diğer besicilere dağıtmak ve hayvancılığın gelişmesini sağlamaktır. İvesi koyunun süt verimi yüksek ancak çeşitli nedenlerle bugüne kadar bir koyundan laktasyon döneminde 60-100 kilogram süt alınabiliyordu. Yaptığımız çalışmalar sonucu bir koyunun süt verimini 200-250 kiloya kadar çıkardık. Normalde zaten bu koyunun süt verimi çok yüksek ama gerekli altyapı oluşturulamadığından ortalamanın altında kalmış. İnşallah bu yapılan çalışmalarla en üst seviyeyi yakalamaya çalışacağız."

Bu sayede halkın hayvancılığa yönelmeye başladığını vurgulayan Demir, "Projeyle birlikte üreticilerimizin hayvan sayıları arttı çünkü çok ciddi teşvik ve destekler var. Bu durum üreticiyi hareketlendiriyor, onlarda bir şevk oluşturuyor, işlerini daha kaliteli yapmaya başladılar" dedi.

Her evre kayıt altına alınıyor

Demir, projede yer alan hayvanların çok sıkı takip edildiğini ve her evrenin kayıt altına alındığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Teşvikler çok önem arz ediyor. Elit sürüde yer alan her koyuna 140 lira destek veriliyor. Koçlar için de 200 lira destek sağlıyoruz. Koyunların hangi koçla çiftleştiğini kaydediyoruz. Her yıl kuzuları tartıyoruz, doğum ağırlığını alıyoruz. Ayda bir kez koyunların sütlerini tartıyoruz. Daha sonra bu verileri üniversitedeki danışman hocalarımıza veriyoruz. Böylece damızlık değerine göre kuzuları seçiyoruz. Bu sayede her yıl bu özellikteki hayvan sayısını artırmış oluyoruz. Sonuçta sürüler yenileniyor ve kaliteli hale geliyor, yani özel koyunlardan oluşmuş oluyor, damızlık değeri yükseliyor."

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/06/12/01/resized_37fe5-08bbd1c220180506_2_30194609_33404427.jpg

"Kaliteli damızlık hayvan yetiştiriyoruz"

Projenin yürütücülüğünü yapan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Müdürü İbrahim Halil Çetiner de Türkiye'de hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla halk elinde ıslah projelerinin yaygınlaştırıldığını kaydetti.

Bölgede de ivesi koyunuyla ilgili projenin devam ettiğini aktaran Çetiner, veterinerlerin bu projeyi titizlikle takip ettiğine dikkati çekti.

Çetiner, projeye destek vermek amacıyla kendi istasyonlarında seçkin bir sürü yetiştirdiklerini ve özellikle süt veriminin ıslahına yönelik çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, "Bu şekilde biz bir elit sürü oluşturup bu sürüden halk elinde ıslaha kaliteli damızlık hayvan vermeyi amaçlıyoruz. Burada birinci öncelik süt veriminin arttırılması. Bu nedenle çeşitli dönemlerde süt tartımları yapılıyor. Amacımız süt verimi ve damızlık özellikleri yüksek en iyi sürüyü oluşturmak ve bu sürüden halk elinde ıslaha kaliteli hayvan desteği sağlamaktır." diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/06/12/10/resized_d26c6-3480e81920180506_2_30194609_33404428.jpg

EKONOMİ
Gürcistan'ın tarım aletleri Türkiye'den

EKONOMİ
Bankalardaki altın hesapları rekor kırdı

EKONOMİ
Anadolu’dan TOKİ’ye talep yağıyor

EKONOMİ
Çanakkale Köprüsü'nün açılış tarihi belli oldu

EKONOMİ
Esnaf ve sanatkar sayısı 10 bin arttı