Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisanda ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre 463 bin kişi artarak, 3 milyon 287 bin kişiye ulaştı. Aynı dönemde işsizlik oranı 1,2 puan yükselerek yüzde 10,5 oldu. Ancak bu oran beklenenden daha iyi bir veri olarak kayıtlara geçti.
İşsizlik oranı, nisanda bir önceki aya göre ise 1,2 puan geriledi. Söz konusu oran, martta yüzde 11,7 seviyesinde bulunuyordu. Bir ayda kaydedilen bu gerilemede İstihdam seferberliğinin etkisi büyük oldu. Bir önceki dönemde 3 milyon 642 bin olan işsiz sayısı, 3 milyona 287 bine gerilemiştir. İşsizliğin tek haneye düşürülmesine yarım puan kaldı. Nisanda tarım dışı işsizlik, 1,4 puanlık artışla yüzde 12,4 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 3,8 puanlık artışla yüzde 19,8’e ulaştı. İşsizlik, 15-64 yaş grubunda ise 1,2 puanlık artışla yüzde 10,7 olarak gerçekleşti.
NİSAN’DA 519 BİN EK İSTİHDAM
Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre 519 bin kişi artarak 28 milyon 157 bin kişi oldu, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 47,2’de kaldı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 32 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 550 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,9’u tarım, yüzde 19,1’i sanayi, yüzde 7,8’i inşaat, yüzde 54,3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Nisanda geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,5 puan, sanayi sektörünün payı 0,4 puan azalırken, inşaat sektörünün payı 0,3 puan, hizmet sektörünün payı 0,7 puan arttı.
İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI YÜKSELDİ
İş gücü, nisanda 2016’nın aynı dönemine göre 982 bin kişi artarak 31 milyon 444 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 52,7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 72,3, kadınlarda ise 0,8 puanlık artışla yüzde 33,4’ü buldu. Nisanda herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 puan artarak yüzde 33,9 oldu. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 0,6 puanlık artışla yüzde 22,5’e yükseldi.
Beklentiden daha iyi geldi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, nisanda 0.9-1 puan civarında bir düşüş beklediklerini ancak bundan daha iyi bir rakam geldiğini söyledi. Müezzinoğlu, “Nisan’da işsizlik 1.2 puan geriledi. İnşallah yıl sonu hedefimiz tek haneli rakamlara inecek. Belki daha erken bu rakamları da yakalayacağız. Çünkü şimdi verdiğimiz teşviklerde genelgemizde işverenin daha çok istihdamın önünde engel gibi gördükleri maddeler vardı onların da tamamını kaldırdık. Şimdi bu teşviklerden daha kolay istifade edebilecekleri bir sürece geçtik” dedi.
Canikli: Düşüş devam edecek
Nisan ayı istihdam karamlarına yönelik hükümet cehpesinden değerlendirmeler geldi. Açıklamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Martta başlattığı İstihdam seferberliğinin olumlu etkisine dikkat çekildi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, işsizliğin düşmeye devam edeceğini belirtti. İstihdam seferberliğinin önemine dikkat çeken Canikli, “Ekonomimizin güçlü büyüme performansı istihdam üreten bir büyümedir. İşsizlik düşmeye devam edecek” dedi.
Seferberliğin katkısı sürer
Ekonomiye yönelik önlemler ve atılan adımlarla işsizliğin gelecek dönemlerde de azalışını sürdüreceğini belirten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Milli istihdam seferberliğinin bundan sonraki dönemde yapacağı katkı, bu konudaki iyileşmeyi güçlendirecektir” dedi. Kadınlarda iş gücüne katılım oranı dikkat çekici olduğunu belirten Elvan, nisan ayında genç işsizlik oranının bir önceki döneme göre 1,6 puan düşüş gösterdiğine de dikkat çekti.