İşi bozulan esnafa bin 411 lira maaş

Prim borcu olan esnafa sağlık müjdesi için çalışmalar sürerken, işi bozulanlara işsizlik maaşı uygulaması da 1 Ocak’ta hayata geçiyor. Sistem ile esnaf, bin 411 lira işsizlik maaşı alabilecek.

Haber Merkezi Diger
Sandık primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak ödenecek.

Hükümet, prim borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan esnafa müjde hazırlığı yaparken, 1 Ocak'ta hayata geçireceği uygulama ile de işi bozulanlara maaş imkanı sağlayacak.
Meclis'ten geçen ve 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle, işyerini kapatan ya da zor durumda kalan Bağ-Kur'lulara belirli bir süre destek sağlamak amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. Takvim'in haberine göre, sandık primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak ödenecek.

  • Mevcut prime esas kazanç alt sınırına göre, esnaf aylık en az 35.55 lira, devlet de 17.77 lira verecek. 10 aya varan süreyle ödenecek maaşın günlük tutarı, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancının yüzde 40'ı kadar olacak. Ancak ödenek, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemeyecek. Mevcut asgari ücrete göre hesaplama yapıldığında; aylık en az 705.60, en çok bin 411 lira işsizlik ödeneği verilecek..