İkinci yüzyılda üretimle büyüyen Türkiye

Z Raporu’nun mayıs sayısında Türkiye’nin güçlü üretim ve asırlık yatırımlarla yükselişi, ‘İkinci Yüzyılın Milli Kalkınma Hamlesi’ başlığıyla kapağa taşındı. Dosya haberde 60 yıllık yerli otomobil özleminden, doğal gaz ve nükleer güç santraline kadar Türkiye’nin mega projeleri masaya yatırılıyor.

Ekonomi Servisi
Z Raporu'nun mayıs sayısı.

Türkiye son yıllarda hayata geçirdiği dev projeler sayesinde, her alanda adından söz ettirmeyi başardı. 60 yıllık yerli otomobil özleminden yerli doğal gaz ve nükleer güç santraline, İHA ve SİHA’lardan yerli muharip uçağına kadar pek çok mega proje, bu dönemde hayata geçirildi. Dünyanın en büyük 10 projesinden 6’sına sahip (Marmaray ve Avrasya Tüneli, Büyük İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale ve Beğendik Köprüsü.) Türkiye ekonomisini dışa bağımlılıktan kurtaracak bu mega projelerin yanı sıra, yurt içinde kaynakların daha az kullanılmasını sağlayan ulaştırma projeleri, sağlık ve eğitimde artan ihtiyaçları karşılayan projeler bu dönemde hizmete girdi. Bu dev eserlere Filyos Limanı, TCG Anadolu ve Kızılelma’nın eklenmesi Türkiye’nin gücüne güç kattı.

2 KITANIN KESİŞME NOKTASINDAYIZ

Dünya mühendislik tarihi açısından kilometre taşı sayılabilecek birçok ilke sahip olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, 2016 yılı itibarıyla iki kıtanın yeni kesişme yollarını oluşturdu. Trafik yoğunluğunun azalmasına, egzoz gazlarının yol açacağı hava kirliliğinin önüne geçilmesine ve azalan araç sayısı sayesinde gürültü kirliliğinin engellenmesine katkı sağlayan yollar, ICA yönetiminde günde 250 bin kişiye ulaşım imkânı sağlıyor. ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, 7/24 aktif faaliyetleri ile sektörde ‘Yol Trafik Güvenliği Sertifikası’nı alan ilk özel otoyol işletmecisi olduklarını söylüyor.

TÜRK STARTUPLAR ZİRVEDE

Dünya genelinde teknoloji startuplarında yaşanan yükseliş Türkiye’de de paralel ilerliyor. Ancak dünya genelinde yatırım anlamında sıkıntılı sayılabilecek 2022 yılında Türkiye startup ekosisteminde güçlenerek büyümeye devam etti. Türkiye’deki startup yatırımlarını takip eden startupcentrum’un yayınladığı rapora göre, Türkiye’deki startuplar 2022 yılında 1.8 milyar dolarlık yatırım çekti.

TARIM İHRACATI 21 YILDA 10 KAT ARTTI

Türkiye tarımsal üretim, tarım teknolojileri ve gıda sanayiinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Pek çok ülkeye bu alanda ürün ve hizmet ihracatı gerçekleştiren Türkiye, dünyanın en büyük 10. tarım ülkesi konumunda bulunuyor. Tarım politikalarında tüm tarım alanlarının verimli bir şekilde kullanılması ve çiftçinin desteklenmesini ön planda tutan Türkiye, geçen 20 yılda sektörde istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı önemli katkılarla büyük başarı gösterdi.

TÜRKİYE’NİN İNSANİ GELİŞME YOLCULUĞU

Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Gelişme Endeksi sıralamasında, 2022 yılında en yüksek kategori olan ‘Çok yüksek insani gelişme kategorisine üst üste üçüncü kez girdi. 2022 Raporu’nda 191 ülke arasında 48. sırada yer aldı. Türkiye’nin 1990 yılındaki değeri ise 0,600’dü. 1990 yılından bu yana Türkiye’nin endeks değeri yüzde 40 arttı.

Z raporu yazarları gündemi yorumluyor

Z Raporu’nun yazar kadrosu da ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, İbrahim Acar, Ali Saydam, Doç. Dr. Levent Yılmaz, Prof. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Metin Toprak ve Prof. Dr. Dimitrios Triantaphyllou gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Mustafa Özel, İz Bırakanlar köşesinde İTÜ (İstanbul Tahtakale Üniversitesi) yönetim felsefesini ele alıyor. Analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumluyor.

Ekonomiyi daha iyi okumak için

Z Raporu’nda bu ay Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ söyleşisi, Türkiye ve Irak arasında mutabakata göre inşa edilecek Kalkınma Yolu Projesi, yaklaşan lityum kıtlığı, merkez bankalarının altın rezervlerini artırması, ayrıca Vergi Rehberi’nde vergide son yıllarda öne çıkan trendler, Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri’nin ‘Dijital çağın petrolü veri” başlıklı incelemesinin yanı sıra AREDA PİAR’ın boya sektörü araştırması diğer gündem konularını oluşturuyor.

EKONOMİ
Kamu işçisinde 'zam' pazarlığı sürüyor

EKONOMİ
TPAO Genel Müdürü Bilgin: Şırnak'ta keşfedilen petrolle benzer nitelikte yapılar ön görüyoruz

EKONOMİ
Deprem bölgesine 8 milyar liralık yatırım: İstihdamda öncelik afetzedelere verilecek