Sosyal güvenlik sistemimiz sigortalılar kadar vefat ettiklerinde geride kalan yakınlarını da koruyor. Sigortalı vefat ettiğinde eşi ile birlikte çocukları da belli şartlarda maaş alabiliyor. Eşlere bağlanan maaşta bir gelir olması engel teşkil etmiyor. Yani eşi ölen bir kadın ya da erkek emekli veya çalışıyor da olsa dul maaşı alabiliyor.
ERKEKLER DE ALABİLİYOR
Ancak hak ortadan kalkmıyor. Çünkü, eğer dul eş daha sonra evlendiği kişiden boşanır veya dul kalırsa ilk eşinden dolayı yeniden dul aylığı alabiliyor. Bunun için müracaat etmesi yeterli oluyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre, bekar olduğunu ispatlayan belgeler ile eski maaşın bağlanmasını da talep edebilir. İkinci eş de vefat etmişse yeni bir ölüm maaşı hak etme durumu ortaya çıkıyor. Buna göre hem ilk eşin hem de ikinci eşin maaşını alma imkânı bulunmuyor. Bu durumda hangi maaş daha fazla ise onu tercih etme hakkı var.
2008'deki reformdan sonra özellikle çift maaş alma durumları kısıtlandı. Ancak bu tarihten önceki vefatlarda farklı kurumlar olmak şartıyla hem anneden hem babadan maaş alma imkânları da bulunuyor. 2008 sonrasında yapılan ödemelerde, anne ve babadan ayrı ayrı maaş hakkı kazanana, yüksek olan aylık tam, düşük olan yarım ödeniyor.
Birden çok çocuğundan aylık hakkı kazanan anne-babaya ise yüksek maaş tam, düşük olan ise yarım ödeniyor. Hem eşinden dul hem de yetim maaşı kazanan birini tercih ediyor.