Hedefi büyüttük

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide gelecek 3 yılın yol haritası niteliği taşıyan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladı. Albayrak, yılı yüzde 12 enflasyon ve yüzde 0,5 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini söyledi.

Haber Merkezi
Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020-2022 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) dün Ankara’da açıkladı. “Değişim Başlıyor” ana temasıyla hazırlanan YEP’te büyüme, enflasyon, istihdam, dış ticaret dengesi ve kamu maliyesi kalemlerine ilişkin hedeflerde ciddi iyileşmeler var. Hızlanan ekonomik denge yeni programdaki hedeflere yansıtıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni YEP’e göre Türkiye; geçen yıl yaşadı kur saldırısının etkilerini ortadan kaldırmaya çalıştığı 2019’u küçülmeden yüzde 0,5 büyümeyle kapatacak ve sonraki 3 yılda yüzde 5'er büyüyecek şekilde hedef belirlendi.

İŞSİZLİK VE ENFLASYONDA TEK HANE HEDEFİ YAKIN

Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefleri, 2019 için yüzde 12, 2020 için yüzde 8,5, 2021 için yüzde 6, 2022 için yüzde 4,9 olarak duyuruldu. Bu yıl için yüzde 12,9 olması beklenen işsizliğin ise kademeli olarak düşürülerek 2022’de yüzde 9,8’e düşürülmesi hedefleniyor. Yeni Ekonomi Programı'nda bütçe açığının GSYH'ye oranı konusunda da iddialı hedefler var. Açığın GSYH’ya oranı 2019 ve 2020’de yüzde 2,9, 2021’de yüzde 2,5 ve 2022’de ise yüzde 1,5’e çekilmesi hedeflendi.

POTANSİYELİMİZE HEP GÜVENDİK

Önümüzdeki üç yılı kapsayan YEP’i açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, YEP'in ilk yılını tamamladıklarını ve bir yıllık performansın sonunda programı revize ederek, ikinci yılın başlangıç vuruşunu yaptıklarını belirtti. Albayrak, 2019-2020 yıllarını "dengelenme dönemi" olarak adlandırdıklarını anımsattı. Albayrak, tarihin en büyük iki kur saldırısı, küresel piyasalardaki türbülanslar, Avrupa ekonomisinde küçülme gibi gelişmelerin yaşandığı zor bir dönemde dengelenme hedeflerinin başarıyla uygulandığını ve felaket senaryolarıyla toplumda hakim kılınmaya çalışılan saldırı döneminin yaşandığını söyledi. Albayrak, Türkiye’nin potansiyeline ve sahip olduğu altyapıya her zaman güvendiklerine dikkat çekti.

ÇOK ZOR BİR SÜRECİ GERİDE BIRAKTI

Doğru hamleler sonucu kötümserliğin yerini günün ilk ışıklarıyla iyimserliğe bırakacağına hep inandıklarını dile getiren Albayrak, “Yaşanan kur ataklarının ardından büyük bir resesyon ve 'Türkiye küçülecek' beklentilerine rağmen kuvvetle muhtemel yıl sonunu pozitif büyümeyle kapatmaya hazırlanıyoruz. Türkiye yeni bir ekonomik hedefe geçiyor. Bunu tüm paydaşlar olarak anlamamız lazım. Bir üst lige çıkmak istiyorsak tüm paydaşlar olarak bu değişimi gerçekleştirmeliyiz. Çok zor bir süreci milletimiz ve paydaşlarımızın sayesinde geride bıraktık. Oluşturulmak istenen panik havasını dağıttıktan sonra yeniden kolları sıvıyoruz” dedi.

DOLARİZASYONA KARŞI TEDBİR SETİ

Belirlenen hedefler doğrultusunda kredi kanallarının açılmasını sağlayacaklarına değinen Albayrak, şöyle devam etti: “Kredi kanallarının açılmasını sağlayacaklarını vurgulayan Albayrak, “Dolarizasyona karşı tedbir setini devreye alacağız. BIST'de yeni oluşturulacak alternatif ürünler, Omnibus ile Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) piyasasının uluslararası teminat özelliği getirilmesi başta olmak üzere, hisse senedi piyasasında hisselerin gruplandırılarak yatırımcının kolay seçiminin sağlanması, halka açılmanın vergi indirimleriyle derinleştirilmesi, döviz piyasasının kurulmasıyla birlikte ilave tedbirler getirilmesi önümüzdeki süreçteki önemli planlarımız arasında yer alıyor.”

ÖZEL TÜKETİMDE ARTIŞ BEKLİYORUZ

Bir üst lige çıkmak istiyoruz

Bakan Albayrak, “Çok zor bir süreci milletimiz ve paydaşlarımızın sayesinde geride bıraktık. Oluşturulmak istenen panik havasını dağıttıktan sonra yeniden kolları sıvıyoruz. Yaşanan kur ataklarının ardından büyük bir resesyon ve 'Türkiye küçülecek' beklentilerine rağmen Türkiye yeni bir ekonomik hedefe geçiyor. Bunu tüm paydaşlar olarak anlamamız lazım. Bir üst lige çıkmak istiyorsak tüm paydaşlar olarak bu değişimi gerçekleştirmeliyiz.

EKONOMİ
Dış borçlanma yapılmayacağı açıklandı: Hazine ekim-aralık dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı